Nezapamćen odziv birača u Mađarskoj

Viktor Orban ponovo premoćno pobijedio, izlaznost na izbore rekordna

Front09.04.18, 08:48h

Viktor Orban ponovo premoćno pobijedio, izlaznost na izbore rekordna
Potvrdi li se, ovaj će rezultat označiti napredovanje Fidesza i njegovih saveznika kršćanskih demokrata koji su na prošlim izborima 2014. dobili ukupno 45 posto

 

Nacionalno-konzervativna stanka premijera Viktora Orbana vodi na mađarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju prvi djelomični službeni podaci koje je objavio Državni izborni ured (NVI), javlja Hina, a prenose mediji.

 

Fidesz premijera Orbana koji se kandidirao za treći uzastopni mandat, dobiva 49,15 posto glasova nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića, dodaje NVI. Izbore je obilježila izlaznost od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

 

Potvrdi li se, ovaj će rezultat označiti napredovanje Fidesza i njegovih saveznika kršćanskih demokrata koji su na prošlim izborima 2014. dobili ukupno 45 posto. Takav bi rezultat omogućio Orbanu da još jednom dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu, kao i 2010. i 2014.

 

Stranka krajnje desnice Jobbik dobiva 20,14 posto, ispred lijeve liste MSZP-P (11,85 posto) i zelenih LMP (6,51 posto), pokazuju prvi nepotpuni rezultati.

 

Konačan službeni rezultat znat će se do kraja sedmice, nakon prebrojavanja stotina hiljada listića birača iz dijaspore i iseljeništva.

 

Mađarski izborni sustav kombinira natpolovičnu većinu po izbornim jedinicama i proporcionalni sistem, što je prvi put primijenjeno 2014. i, tvrde analitičari, daje prednost stranci Fidesz koja je na vlasti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook