VIDEO/ Geolozi sada imaju dokaz

Raspuklina koja se više ne može zaustaviti: Afrika se lomi, stvara se novi kontinent

Hronika08.04.18, 19:25h

Raspuklina koja se više ne može zaustaviti: Afrika se lomi, stvara se novi kontinent
Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a jedna od tih promjena događa se nama naočigled. Već neko vrijeme raspuklina u Africi koja se proteže na nekoliko hiljada kilometara je misterij, ali geolozi sada imaju dokaz – stvara se novi kontinent!

 


Velika raspuklina koja se proteže na tri hiljade kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi-Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.


Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. 

 

Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče, prenosi Dnevnik.hr.


Raspuklina u Africi proteže se na 3000 kilometara od Adneskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: somalsku i nubijsku ploču.


Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će se i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti. 


Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 miliona godina. 

 

 

(Dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook