ZABORAVLJENO FILMSKO BLAGO SA JAGOMIRA KONAČNO PRED PUBLIKOM

Gledaj pet bisera BH filma na You Tube kanalu Filmskog centra Sarajevo

Kultura08.04.18, 18:02h

Gledaj pet bisera BH filma na You Tube kanalu Filmskog centra Sarajevo
JP Filmski centar Sarajevo, u sklopu akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“, putem svog zvaničnog You Tube kanala upoznaje publiku sa zaboravljenim biserima domaće kinematografije. Ove sedmice je predstavljeno pet filmova autora Miroslava Ćire Mandića, Bakira Tanovića, Žike Ristića, Gojka Šipovca i Františeka Čapa

 

 

Filmski centar Sarajevo, u sklopu svoje akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“, pokrenuo je svoj zvanični You Tube kanal na kojem će u narednom periodu objaviti preko 700 naslova iz prošlosti bosansko-hercegovačke kinematografije. Kao što je poznato Filmski centar  Sarajevo je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film“ i vlasnik najvećeg dijela arhiva i prava bosansko-hercegovačke kinematografije. U našem katalogu se nalazi oko 80 dugometražnih i i i i preko 600 naslova u kratkim igranim i dokumentarnim formama. Tu je i hiljade metara drugih filmskih materijala koji svjedoče o povijesti BiH u periodu 1945-1992.


Fimski centar će u narednom periodu redovno objavljivati naslove iz tog kataloga, a izbor za ovu sedmicu je sljedeći:


BRAK RADNIKA: Kultni kratki igrani film Miroslava Ćire Mandića iz 1985. godine posvećen životu radnika u bosanskoj provinciji. U filmu su igrali Jasmina Hodžić i Saša Zurovac. Film je osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na međunarodnom festivalu u Krakovu. Produkcija: Sutjeska film (1985).

 


IME ČOVJEKA: Nagrađivani dokumentarni film Bakira Tanovića iz 1969. Film govori o podjeli sofre za kojom je jelo 86 članova velike porodice zbog zavađenih snahi a potom i amidža. Nakon podjele umjesto jednog, bude upaljena vatra na nekoliko ognjišta. Bakir Tanović je bio diplomirani profesor nacionalne historije,a cijeli radni vijek posvetio je razvoju bosanskohercegovačke kinematografije. Direktor fotgrafije u filmu je bio danas poznati Mustafa Mustafić. Produkcija: Sutjeska film.

 


IPAK – JEDAN GRAD: Angažirani i danas aktuelni dokumentarni film Žike Ristića iz 1966. godine o podjeli koju je napravila Sava između Bosanskog i Slavonskog broda. Tekst za film je pisao legendarni bosansko-hercegovački novinar Tihomir Lešić. Film je antolgijski primjer dokumentarnog „crnog talasa“ nekadašnje kinematografije. Produkcija: Sutjeska film.

 


IZA PERONA:  Dokumentarni film jednog od pionira bosansko-hercegovačke kinematografije Gojka Šipovca iz 1956. Film govori o naporima tadašnjeg socijalističkog društva u izgradnji željeznica koje su povezale BiH. Produkcija: Bosna film.

 


SREŠĆEMO SE VEČERAS: Crno-bijela filmska komedija snimljena 1962. godine u režiji slovenačkog reditelja na privremnom radu u BiH Františeka Čapa. Protagonist je mladi student muzike koji dolazi u hotel gdje ga zamijene za poznatog dirigenta, a što izaziva cijeli niz komičnih nesporazuma. U filmu su velika velika imena tadašnje YU kinematografije: Mija Aleksić, Boris Buzančić, Janez Čuk, Anton Nalis, Metka Ocvirk, Viktor Starčić, dok su u filmu pjevali: Nada Knežević, Gabi Novak, Beti Jurković, Marijana Deržaj, Marko Novosel, Majda Stepe i Zdenka Vučković. Producija: Bosna film.

 


Filmovi nisu digitalizirani, te su dio kataloga JP Filmski centar Sarajevo koji je planiran biti obuhvaćen akcijom „Sačuvaj filmsko blago BiH“ sa ciljem restauriranja i potpune digitalizacije.
Gledaj filmsko blago BiH na zvaničnom You Tube kanalu Filmskog centra Sarajevo i podrži našu akciju. Za sve informacije, kao i priedlogom za suradnju o ovome projektu, možete pisati na mail: [email protected]


(Filmski centar Sarajevo/DEPO Portal)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!