FOTO/ PORUKA MITROPOLITA HRIZOSTOMA

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu: Radost vaskrsenja sa bližnjima

Hronika08.04.18, 11:47h

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu: Radost vaskrsenja sa bližnjima
U kratkoj poruci mitropolit Hrizostom istaknuo je radost kojom se trebaju dočekati bližnji, prijatelji i susjedi, te da radost vaskrsenja podijele jedni sa drugima i sa najbližima

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.


U kratkoj poruci mitropolit Hrizostom istaknuo je radost kojom se trebaju dočekati bližnji, prijatelji i susjedi, te da radost vaskrsenja podijele jedni sa drugima i sa najbližima.


- Radujmo se, veselimo se pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, istine nad nepravnom - poručio je. 


Danas je pročitana i poslanica patrijarha srpskog Irineja, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.   


Svetu arhijerejsku liturgiju uveličao je sarajevski hor Srpsko pjevačko društvo "Sloga".


Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.


Proslavi Vaskrsa prethodila je priprema višenedjeljnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje - sjedinjenje s Bogom. Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.


Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav - Vaistinu vaskrse. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.


(FENA/ad) Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!