Lagumdžija na sastanku s predsjednikom Generalne skupštine UN-a

Problemi vezani za Izborni zakon ne smiju voditi u nove podjele BiH

Front06.04.18, 11:30h

Problemi vezani za Izborni zakon ne smiju voditi u nove podjele BiH
Predstojeći skup na visokom nivou o samoodrživom miru, koji organizira Lajčak, bio je globalni okvir za razgovore o izazovima i perspektivama Balkana u cjelini, s posebnim fokusom na BiH

 

Aktuelni problemi vezani za Izborni zakon ne smiju biti uvod u nove podjele Bosne i Hercegovine, niti uvod u odustajanje od evropskih vrijednosti društva zajedničkih vrijednosti zasnovanog na građanskim pravima, sekularizmu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama.

 

To je konstatovao osnivač i predsjednik Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti" Zlatko Lagumdžija na sastanku s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Miroslavom Lajčakom u New Yorku, a nakon razgovora s ostalim čelnicima UN-a te Instituta za međunarodne odnose u New Yorku o stanju i perspektivama u regionu i pojedinim državama.

 

Predstojeći skup na visokom nivou o samoodrživom miru, koji organizira Lajčak, bio je globalni okvir za razgovore o izazovima i perspektivama Balkana u cjelini, s posebnim fokusom na BiH.

 

Lagumdžija je definirao tri ključne tačke bilo koje ozbiljne strategije međunarodne zajednice, oko kojih se trebaju okupljati bh. akteri.

 

Kao prvo, međunarodna zajednica, prije svih kreatori Dejtonskog sporazuma, trebaju bh. akterima uvijek jasno davati do znanja da će svaka blokada Dejtonskih ustavnih mehanizama, kao i pokušaji nasilja, pogoditi "one koji prvi krenu u takve avanture".

 

Po drugoj Lagumdžijinoj ključnoj tački, neohodne, nove ustavne i zakonske reforme mogu biti samo na putu daljnje integracije društva, a nikako zasnovane na ustupcima zagovornicima daljnje podjele teritorija i segregacije po etničkoj ili vjerskoj osnovi.

 

I kao treće, usvajanje nove Strategije Evropske unije (EU) za zapadni Balkan i očekivano aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, kao narednih koraka ka euroatlantskim integracijama, predstavljaju šansu koju region ne smije propustiti te ključ stabilnosti i jačanja kredibiliteta zapadne alijanse i međunarodnih institucija u cjelini.

 

Lagumdžija je je također konstatovao da se, imajući u vidu da su Strategijom organizirani kriminal i korupcija identificirani kao jedan od ključnih problema BiH, nameće zaključak da je neophodno u narednih godinu dana, odmah nakon dobijanja kandidatskog statusa, otvoriti pregovore o poglavljima 23. i 24. koja se odnose na ova pitanja.

 

Na kraju susreta s Lajčakom, Lagumdžija je zahvalio predsjedniku Generalne skupštine UN-a na posvećenosti napredovanju zapadnog Balkana i BiH na putu ka integraciji u EU, kao društva zajedničkih vrijednosti, saopćeno je iz Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti". 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook