VIDEO/ BiH i dalje najzagađenija minama u Evropi

Tuzlanski studenti razvili mobilnu aplikaciju koja upozorava na blizinu miniranog područja

Tehno05.04.18, 08:48h

Tuzlanski studenti razvili mobilnu aplikaciju koja upozorava na blizinu miniranog područja
Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju

 

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja predstavljena je juče je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu (RGGF), a u povodu 4. aprila, Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju.

 

Ovaj dan važan je za Bosnu i Hercegovinu koja je i dalje najzagađenija minama u Evropi. U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana. 

 

Studenti RGGF-a Lejla, Mirsad i Nermin, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem kordinata svojim roditeljima i BH MAC-u, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja. 

 

Nakon dva i pol mjeseca rada, odlučili su je predstaviti prilikom obilježavanja Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju.

 

- Aplikacija radi na principu GPS lociranja. Poredi lokaciju korisnika aplikacije s naznačenim sumnjivim minskim mjestima i upoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta - pojasnio je jedan od studenata koji su učestvovali u izradi ove aplikacije, Nermin Mešić.

 

Studentima je predstavljen i novi master program "Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protivpožarni inžinjering".

 

- Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu s normama iz ove oblasti, a prilagođen našim potrebama. Jedna od potreba, specifična za Balkan, je upravo zaštita od mina i neeksplodiranih minskih sredstava - kazao je vanredni profesor na RGGF Tuzla Rijad Šišić.

 

Novi master krenut će od naredne akademske godine, što je kvalitet više u obrazovanju na ovoj ustanovi.

 

Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju.

 


(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!