GRAD SARAJEVO, FILMSKI CENTAR SARAJEVO I TV1 U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

NAJDRAŽI FILMSKI DAR: Digitalni "Valter brani Sarajevo"

Mediji05.04.18, 00:06h

 NAJDRAŽI FILMSKI DAR: Digitalni
U povodu Dana grada Sarajeva TV1 emitira digitalno obrađenu verziju kultno igrani film Hajrudina Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo“. Emitiranje filma je poklon Grada Sarajeva građanima i publici, dok je JP Filmski centar Sarajevo za ovu prigodu osigurao digitalno obrađenu verziju ovoga čuvenog filma

 

„Valter brani Sarajevo“ snimljen je 1972. godine u produkciji „Bosna filma“ i brzo je stekao slavu kultnog bosansko-hercegovačkog filma. Djelo je prikazivano i još uvijek se prikazuje širom svijeta, a poznat je i kao najgledaniji strani film ikada prikazivan u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta – Kini.

 

 

Opus Hajrudina Šibe Krvavca je ogroman, od dokumentarnih i namjenskih filmova koje radio čitav život, preko omnibusa „Vrtloga“ (1964) sa kojim je, zajedno sa Gojkom Šipovcem, debitirao na igranom filmu, do akcionog ciklusa koji se danas simplicifrano naziva „partizanskim vesternom“ i u kojem se nalaze četri bisera bosansko-hercegovačke kinematografije: Diverzanti (1967), Most (1969), Valter brani Sarajevo (1972) i „Partizanska eskadrila“ (1979). Ti naslovi su i danas više nego živi i popularni na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, a i šire.


JP „Filmski centar Sarajevo“, kao najveći baštinik historije i pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska filma“ , sa emitiranjem digitalnobrađene verzije "Valtera" pokreće veliku javnu akciju zaštite dragocjenog filmskog materijala i za njegovu digitalizaciju pod nazivom „Sačuvaj filmsko blago BiH“.  Akciju se pokreće  u Evropskoj godini kulturnog nasljeđa i sa ciljem da se javnosti u BiH i šire ukaže značaj digitalizacije u očuvanju filmskog nasljeđa BiH. 

 

JP „Filmski centar Sarajevo“ je baštinik i čuvar najvećeg dijela historije kinematografije u BiH. U njegovom katalogu nalazi se preko blizu 80 dugometražnih igranih filmova, preko 600 stotina dokumentrani i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu našeg filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945-1992. godine.

 

Javna akcija „Sačuvaj fimsko blago BiH“ radit će su obliku promocije značaja sačuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP „Filmski centar Sarajevo“, niza javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz našeg kataloga u BiH, ali i šire, te kroz konkretnu aktivnost same digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo.

 

JP „Filmski centar Sarajevo“  će javnu akciju „Sačuvaj filmsko blago BiH“ raditi u suradnji sa zainteresiranim partnerima, medijskim kućama, organizacijama, instuticijama i udruženjima, kao i pojedinacima koji žele da podrže ovu akciju.

 

U akciju se mogu uključiti društveno odgovorne javne i privatne kompanije, organizacije, institucije i udruženja, kao i pojedince da žele podrže ovu značajnu javnu akciju u cilju zaštite brige o  kulturnom nasljeđu i blagu BiH.

 

Katalog JP „Filmski centar Sarajevo“ sadrži filmove velikih autora bosansko-hercegovačke ex-i jugoslavenske kinematografije poput Tome Janjića, Bate Čengića, Hajrudin Šibe Krvavca, Mirze Idrizovića, Bakira Tanovića, Vlatka Filipovića, Nikole Stojanovića, Emira Kusturice, Vesne Ljubić, Nenada Dizdarevićea, Veljka Bulajića, Františeka Čapa, Živojina Pavlovića i mnogih drugih. 

 


Osim dugometražnih igranih filmova, u katalogu se nalazi preko 600 kratkih i dokumentarnih filmova, hiljade metara filmske trake sa dokumentarističkim sadržajima iz historije BiH.

 


Sve informacije, kao i prijedloge za suradnju u akciji „Sačuvaj filmsko blago BiH“ možete slati na mail: [email protected].

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook