Povodom Dana grada Sarajeva

Otvorenje izložbe 'Collegium artisticum 2018' 5. aprila: Evo šta je odlučio umjetnički žiri

Kultura04.04.18, 21:07h

Otvorenje izložbe 'Collegium artisticum 2018' 5. aprila: Evo šta je odlučio umjetnički žiri
Elma Alić pripada mlađoj generaciji skupltora/vizualnih umjetnika, ali je itekako aktivan i relevantan predstavnik takve ‘scene u procvatu’

 

Umjetnički žiri juče je u prostoru Galerije Collegium Artisticum izvršio detaljnu procjenu radova ovogodišnje postavke u povodu 6. aprila. Na osnovu tog uvida, umjetnički žiri, u sastavu: dr. Ema Mazrak (historičar umjetnosti – predsjednica žirija), prof. Avdo Žiga (Odsjek za grafiku, ALU Sarajevo ), Dževdet Tuzlić (novinar, publicista i urednik kulturnog programa BHT) su ocijenili da nagrade slijedeće autore:


- Samir Sućeska (skulptura)
- Ibrahim Novalić (slikarstvo)
- Elma Alić (novi mediji)
- Renata Papišta (crtež)

 

U cilju obrazloženja dodijeljenih nagrada, žiri je ukratko naveo slijedeće: “Samir Sućeska je afirmativni primjer dugogodišnjeg i ustrajnog propitivanja, te analiziranja organske forme koja svojim prepoznatljivim ‘anatomskim deskriptom’, već dostojno prezentira autorov osobeni kreativni svijet. Ustrajavanje na, kako zanatskoj tako i kreativnoj obradi kamena, uz profilirani lirski umjetnikov senzibilitet je samo potvrdilo ispravnost ovakvog izbora umjetničkog žirija.
Ibrahim Novalić je standardno zastupljen i redovito zapažen na ovakvim umjetničkim smotrama – zasluga je to ustrajnog građenja Sebe u polju ‘klasičnog’ slikarstva... građenja, pokazivanja i dokazivanja Sebe. Koliko god Novalić bio čest (opravdano) eksponent naše slikarske scene, toliko je i njegov nenametljivi, taktilni slikarski uradak (uglavnom pejzaži u kojima se prepliću sanjarske mladalačke impresije, te naslućeni nadrealni horizonti) potvrda da ustrajan i koncipiran rad nužno porađa Kvalitet.


Elma Alić pripada mlađoj generaciji skupltora/vizualnih umjetnika, ali je itekako aktivan i relevantan predstavnik takve ‘scene u procvatu’. U ovom slučaju ona čini svojevrstan odmak od već prepoznatljive autorske figuracije (mahom u polju male forme), te nam se predstavlja autoportretnom predodžbom prilagođenoj ‘osuvremenjenijim‘ izrazima i poetikama. Ovakav njen “Selfije“ je, u neku ruku, vizualizirani kritičko/satirički prikaz svakog od Nas u dobu ‘ohlađene‘ i dehumanizirane estetike... Alić nam ovim radom ‘propovijeda‘ o tome šta sve Autorstvo, te Autor može da simbolizira, tumači i kontekstualizira.
 

Renata Papišta je još jedan predstavnik mlađe generacije stvaralaca (u ovom slučaju, radi se o umjetničkoj grafici), ali koja je stvaralačkom znatiželjom i inventivnošću uvelike ‘zašla‘ i u polja drugačijih tehničko-tehnoloških izraza i konceptualnih ‘stranputica‘ - koje ona iznenađujuće uspješno demistificira i ovladava raznoraznim specifikumima koje određeni medij i tehnika podrazumijevaju. Uvažavajući ovakav autoričin kreativni put i svjetonazor, žiri je i ovaj izbor jednoglasno podržao. “

 

pozivnica-izlozba-collegium

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook