Međunarodni festival komedije od 20. do 27. aprila

Sedam predstava u takmičarskom programu 'Mostarske liske'

Kultura03.04.18, 12:46h

Sedam predstava u takmičarskom programu 'Mostarske liske'
Po riječima Nedžada Fejzića, prilikom selekcije nastojao je, iako se radi o festivalu koji njeguje i afirmira žanr komedije, izbjeći populistički, estradno-zabavljački recepcijski "horizont očekivanja" tzv. "prosječnog gledatelja"


Teatrolog Nedžad Fejzić, selektor festivala Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, među 46 prijavljenih predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, odabrao je njih sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom programu.

 

To su "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, "Sabirni centar" Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, "Sirena i Viktorija" Ferzeng teatra iz Beograda, "Ćelava pjevačica" Narodnog pozorišta Mostar, "Jedvanosimsoboakalomistobo" Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.

 

Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala Teatar Rugantino iz Zagreba izvest će predstavu "Za umrijet od smijeha", najavili su organizatori "Mostarske liske".

 

Po riječima Nedžada Fejzića, prilikom selekcije nastojao je, iako se radi o festivalu koji njeguje i afirmira žanr komedije, izbjeći populistički, estradno-zabavljački recepcijski "horizont očekivanja" tzv. "prosječnog gledatelja".

 

"U ponudi su se mogle izdvojiti predstave koje se - 'iznevjeravajući' narečenu populističku komediografsku matricu u kojoj se kroz lakokrile, sverazumijevajuće recepcijske rešetke 'prepoznaje' dobroznana, kroz različite stereotipe/simulakrume, panideološkom armaturom uobličena 'slika svijeta' - upuštaju u hrabro nastojanje da, kao smiješno i tužno ogledalo naših života, subverzivnim jezikom komedije/tragikomedije dovedu u pitanje, razobliče 'istinu' bolesnog društva i svijeta. Sjetimo se, i Vilijem od Baskervila u Ecovom romanu 'Ime ruže' tvrdi da istina ide u paru sa smijehom", dodao je Fejzić.

 

Ovogodišnje izdanje "Mostarske liske" održat će se od 20. do 27. aprila.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook