NEVJEROVATAN EFEKAT DRŽAVNIH POTICAJA ZA FILMSKU INDUSTRIJU

Mađarska u 2017. zaradila 271 milion eura od stranih filmskih produkcija

Kultura01.04.18, 21:27h

 Mađarska u 2017. zaradila 271 milion eura od stranih filmskih produkcija
Prošla godina je bila rekornda po zaradi od stranih filmskih produkcija u Mađarskoj. Poticaje imaju i naši susjedi Hrvatska, Srbija, Slovenija i Crna Gora, BiH još uvijek čeka

 

Nedavno snimljena serija "Genij: Picasso" i film "Terminator" imaju dodirnu točku - Budimpeštu.

Mađarska prijestolnica poslužila je kao mjesto snimanja tih blockbustera te mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama i visokotehnološkim uvjetima.

 

- Ovdje se puno snima zbog naših cijena i svjetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreznih olakšica koje dobro funkcioniraju - ističe Ildiko Kemeny, mađarska koproducentica serijala "Genij: Picasso" National Geographica, u kojemu slavnoga slikara odlično portretira Antonio Banderas.


U žestokoj konkurenciji europskih prijestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sustav poreznih poticaja i subvencija koji od tad samo rastu.

 

U žestokoj konkurenciji europskih prijestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sustav poreznih poticaja i subvencija koji od tad samo rastu.

 

Radi se o jednom od najkompetitivnijih sustava na kontinentu koji stranim produkcijama nudi povrat 25 posto troškova.

 

Bugarska i Rumunjska "daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na razini", naglasila je Kemeny.

 

Velika budimpeštanska prednost je i klasična te elegantna arhitektura koja je lako "preruši" u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje producentica.


Mađarska prijestolnica osim lijepoga okruženja od 2000. u ponudi ima i dva visokotehnološka, iznimno cijenjena studija, a u njima su snimani interijeri serije o španjolskom slikaru.

 

Studiji Korda nalaze se usred vinograda, oko dvadeset kilometara od centra Budimpešte, gdje su snimane i scene "Hellboya", "Inferna" i "Marsovca", za koji je dopremljen više od četiri tone tla kako bi se ilustrirao krajolik crvenog planeta.

 

Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, "Budimpešta je nakon Londona postala druga najveća europska pozornica filmova", istaknuo je Daniel Kresmery, čelnik razvoja i produkcije studija Korda.

 

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu su blagajnu 2016. donijele 271 milijun eura. Pet godina prije, taj je iznos bio 105 milijuna.

 

Taj je sektor u Mađarskoj 2016. činio 0,15 posto BDP-a, što je najveći postotak u Europi.

 

Filmska industrija u Mađarskoj sastoji se od stotinjak tvrtki i zapošljava gotovo četiri tisuće ljudi, ako se ne računaju posredna radna mjesta u turističkom sektoru.

 

Prošle godine u Mađarskoj je bilo 285 snimanja, uključujući 64 inozemne produkcije.

 

Paralelno s razvijenim produkcijama raste i mađarska kinematografija koja u proteklom razdoblju bilježi uspjeh na međunarodnoj sceni.

 

"Saulov sin" Laszla Nemesa osvojio je Oscara prije dvije godine, "Tijelo i duša" redateljice Ildiko Enyedi pobijedio je na 67. Berlinaleu, a festival u Cannesu redovito prikazuje filmove redatelja Kornela Mundrucza.

 

(Jutarnji list/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook