Katolički vjernici danas slave uskrs

'Isus je vjerodostojan, on nije demagog': Poruke biskupa Franje Komarice i kardinala Vinka Puljića

Hronika01.04.18, 12:42h

'Isus je vjerodostojan, on nije demagog': Poruke biskupa Franje Komarice i kardinala Vinka Puljića
-Isus je vjerodostojan. On nije demagog, rekao je monsinjor Komarica... A kardinal Puljić poručio - slaveći ovo Hristovo uskrsnuće, mi zapravo tražimo sebe

 

 


Uskrsna misa održana je u katedrali Presvetog Srca Isusova u Srajevu, a predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je vjernicima poželio sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.   


- Želimo, slaveći Uskrs, obnoviti uskrsnu vjeru, jer Hristovo uskrsnuće je temelj naše vjere, od toga živimo, to nas osmišljava i to je izvor naše nade i snage – kazao je kardinal Puljić.


Slavljem Uskrsa, dodao je on, mi se obnavljamo u svom životnom hodu, da osmislimo sve naše patnje, da osmislimo sva naša nastojanja, a i sve naše muke.


- Zato draga braćo i sestre, danas, slaveći ovo Hristovo uskrsnuće, mi zapravo tražimo sebe - poručio je kardinal Puljić.


On je kazao da su prve vjesnice uskrslog Hrista bile žene, njima je Bog povjerio da one nose tu radosnu vijest.  


- Nije to slučajno samo u tom trenutku, nego kroz svu povijest žene su imale najvažniju ulogu formacije vjere u djeci. One prenose to srcem – istaknuo je kardinal Puljić.


Po njegovim riječima, neće ženama deklaracije vrati dostojanstvo, nego će njima vratiti dostojanstvo njihova svijest Bogom dana da tu ulogu imaju koju prenose srcem snagu vjere.


- Zato želimo i danas vratiti to dostojanstvo žene, vratiti upravo njihovu ulogu, vratiti vrednovanje – kazao je kardinal Puljić.


Pozvao je „hrabre majke i hrabre žene, vjerovjesnice Evanđelja - odgajajte vjeru u srcima djece, srcem“.


- Ne zaboravite svoju ulogu, mijenjajte ovo društvo svojom plemenitošću, svojom snagom srca i vjere, pa neka ovo društvo ozdravi upravo vašim plemenitim srcem - poručio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

 

franjo-komarica-uskrs


Biskup Komarica: Budimo vjerodostojni, a ne lažljivi i dvolični


Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je danas vjernike katolike i sve druge ljude da budu vjerodostojni u svemu što čine.


-Isus je vjerodostojan. On nije demagog – rekao je monsinjor Komarica.


Uz čestitke povodom Uskrsa, kako je naveo, blagdana nad blagdanima, biskup banjalučki je na misi u banjalučkoj katedrali Svetog Bonaventure, ukazao  da se današnjem danu raduju svi krišćani, koji vjeruju u uskrsnuće Kristovo.


Pozvao je da se slijede djela Kristova milosrđa, služenje istini, pravdi, praštanju, ljubavi i miru.


-Uskrsnuće Kristovo i usksrli Krist ima definitivnu vlast i zato se uzdamo u njega – rekao je biskup banjalučki.


Podsjetio je na brojne Banjalučane koji nisu u mogućnosti da budu danas na molitvama u banjalučkoj katedrali i biskupiji, izražavajući nadu da će ih Isus pratiti na svim njihovim koracima.


-Ne smijemo zaboraviti da je sam Isus Krist objavljena božja istina, praštanje, milosrđe, pravednost, ljepota i ljubav. On nas, osobito svoje učenike, svoje sljedbenike, ne želi sijanjem iluzija i lažnim obećanjima uspavljivati, nego nas želi razdrmati, probuditi, povući za sobom! Da budemo vjerodostojni, ali ne lažljivi, dvolični, kao što je On vjerodostojan, a ne lažan! Njegovo uskrsnuće nije laž, nije obmana. Ono je presudni događaj za cijeli ljudski rod, za svakog od nas i za našu vječnu budućnost – naglasio je biskup banjalučki u poruci povodom Uskrsa.


I u drugim katoličkim crkvama u RS danas su služene mise, a Uskrs su čestitali zvaničnici ovog bh.entiteta.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook