VIDEO/ Preselio se u Sarajevo

Bivši njemački vojnik se zaljubio u BiH: Proputovao sam pola svijeta, ali Bosne nigdje nema

Nedjeljni magazin31.03.18, 10:45h

Bivši njemački vojnik se zaljubio u BiH: Proputovao sam pola svijeta, ali Bosne nigdje nema
Kako kaže, proputovao je gotovo cijelu Evropu, živio je i u Americi, ali ističe da je u Bosni najljepše

 

Bivši njemački vojnik Majkl Brokers u Bosnu i Hercegovinu je prvi put došao 2009. godine kao pripadnik jedinica EUFOR-a. Vrlo brzo se zaljubio u zemlju, njenu prirodu i ljude, pa je odlučio da se iz rodne Njemačke, nakon penzionisanja, preseli u Sarajevo. 

 

- Moja prva impresija je da su ljudi prijateljski raspoloženi, otvoreni i lako se može uspostaviti kontakt i pričati o svemu uz kafu u gradu - kaže Majkl, prenosi DW.

 

Kako kaže, proputovao je gotovo cijelu Evropu, živio je i u Americi, ali ističe da je u Bosni najljepše.

 

- Ni u jednoj zemlji nisam pronašao kompletniju sliku, koja bi mi više odgovarala, nego ovdje. Mnogo više nego i sama Njemačka.

 

Odlučio je da pruži svoj maksimum i zato volontira u Dnevnom centru u Visokom, za djecu s posebnim potrebama. Tamo sa djecom uči abecedu, brojeve, boje... Kaže da ga volontiranje u centru emotivno ispunjava i da je zadovoljan što može da pomogne drugima.

 

- Rezultat na kraju dana je da odeš kući ispunjen pozitivnim emocijama. Ja učim od djece i dobivam motivaciju za život.

 

Kolege su ga, kao i djeca, veoma dobro prihvatile.

 

- On stvarno radi svoj posao sa puno ljubavi i daje više od očekivanog. I mi svi od njega možemo dosta toga naučiti, a posebno o ljudskim manirima. - rekla je direktorica Dnevnog centra Meldina Ugarak.

 

Majkl u slobodno vrijeme voli da istražuje zemlju, pa često, automobilom ili biciklom ode do planine ili mora. Uživa u tradicionalnim bosanskim jelima, a posebno mu se sviđaju ćevapi.

 

- Ja volim ovu zemlju, ove ljude, atmosferu. I definitivno volim moj grad, Sarajevo.

 

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!