Medijski radnici u otvorenom pismu

Zaustavite ekonomsku i profesionalnu degradaciju javnih servisa! Oni su odraz naše stvarnosti i prozor za budućnost

Mediji28.03.18, 19:52h

Zaustavite ekonomsku i profesionalnu degradaciju javnih servisa! Oni su odraz naše stvarnosti i prozor za budućnost
Povod otvorenom pismu je, kako navode, krajnje zabrinjavajuće stanje u javnim radiotelevizijskim servisima u Bosni i Hercegovini sa stanovišta njihove temeljne zadaće i odgovornosti


Bivši uposlenici Radiotelevizije Sarajevo, današnjeg BHRT-a, uputili su otvoreno pismo u kojem od svih odgovornih u državi, ali i predstavnika međunarodnih institucija, traže da se omogući normalno funkcionisanje javnih RTV servisa.

 

Povod otvorenom pismu je, kako navode, krajnje zabrinjavajuće stanje u javnim radiotelevizijskim servisima u Bosni i Hercegovini sa stanovišta njihove temeljne zadaće i odgovornosti. Ti problemi su, ističu,  opštedruštvene, profesionalne, zakonske, ekonomske i, nažalost, prvenstveno, političke naravi.

 

Osnovna uloga javnih RTV servisa, podsjećaju u pismu, jeste da budu u službi građana, radi informiranja javnosti po najvišim profesionalnim standardima. Funkcija javnih servisa podrazumijeva objektivnost, a ne preferiranje unisonih ideoloških i političkih opcija, demokratičnost u komunikaciji, a ne selektivnost radi promicanja ili zaštite pojedinačnih i grupnih interesa, nezavisnost, a ne podložnost vlastima i interesima pojednih stranaka.

 

- Ovo pismo upućujemo građanima, zakonodavcima, političkim strankama, upravnim i uredničkim organima, kolegicama i kolegama i sindikalnim organizacijama u javnim radiotelevizijskim servisima u BiH (na državnom nivou i entitetskim razinama), drugim medijima, Regulatornoj agenciji za komunikacije, nevladinim organizacijama, međunarodnim misijama u BiH. Težnja je da se pokrenu aktivnosti radi zaustavljanja ekonomske i profesionalne degradacije javnih servisa, čime se dovodi u pitanje njihov zakonima utvrđen status i društveno korisna uloga - stoji u pismu.

 

Kada je o zakonitosti riječ, ukazuju da nikad nije ispunjena zakonska obaveza o uspostavi korporacije javnih RTV servisa BiH, kao i da zakonodavci nisu osigurali stabilno finansiranje koje bi omogućavalo nesmetano funkcionisanje i djelovanje javnih RTV servisa u skladu s osnivačkim aktima, kao društvenih medija sa informativnom, kulturnom, edukativnom i zabavnom zadaćom.

 

U pismu dodaju da su u nizu slučajeva vidna nepoštivanja zakona pri uspostavi i trajanju mandata direktora i upravnih odbora u bh. RTV servisima. Revizorski izvještaji u ovim medijskim kućama ukazivali su na nepoštivanje zakona, ali bez posljedica za odgovorne. Napominju i da građani nemaju nikakvu zakonsku mogućnost da utiču na koncept i djelovanje javnih RTV servisa, mada su nominalno ti mediji namjenjeni njima, dakle, njihovo sredstvo informisanja, demokratske komunikacije i učešća u društvenoj debati. Površne ankete i selektivna javljanja telefonom u program, dodaje se u pismu, nisu zamjena za činjenje građana subjektima javnih servisa.

 

 - Ovome treba dodati političke manipulacije koje su dovele do dalje degradacije funkcionisanja i onemogućavanja razvoja Javnog RTV servisa blokadom digitalizacije sistema - ističe se u pismu. 

 

Upozoravaju da je stanje u javnim RTV servisima, ponajprije, dokaz zakonodavne i demokratske slabosti države.

 

- Javni RTV servisi su odraz naše stvarnosti, a i prozor za budućnost. Ovim želimo doprinijeti razvijanju svijesti o tome i o odgovornost za ono što će biti ovdje sutra - navodi uime 44 potpisnika pisma Enes Musabašić, bivši novinar i urednik Radiotelevizije Sarajevo, današnjeg BHRT-a. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook