KAKO GA NAUČNICI DO SADA NISU VIDJELI?

Velik, a nevidljiv: Otkriven potpuno novi ljudski organ, moguće da krije tajnu karcinoma

Hronika28.03.18, 15:51h

Velik, a nevidljiv: Otkriven potpuno novi ljudski organ, moguće da krije tajnu karcinoma
Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tekućinom, a na engleskom je nazvan interstitium

 

Do danas se smatralo da ljudsko tijelo ima 79 organa. No naučnici su nedavno u njemu naišli na neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ, a mogla bi značajno uticati na mnogo toga što znamo o medicini.


Da stvar bude zanimljivija, prema novom istraživanju objavljenom u utorak u časopisu Scientific Reports, novootkriveni organ istovremeno je i važan za funkcioniranje tijela i najveći je u ljudskom tijelu, piše Index.hr.


Kako je moguće da ga naučnici nisu ranije vidjeli ako je veći čak i od kože?


Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tekućinom, a na engleskom je nazvan interstitium, što znači da bi se na hrvatskom mogao nazvati intersticij.


Intersticij je inače u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za prostor među stanicama u kojem se nalaze gelovi, odnosno tekućine u koloidnom stanju. Kroz taj prostor kreće se cijelo mnoštvo izlučevina iz stanica - od hormona do transmitera - prema drugim stanicama.


Tročlani tim do otkrića je došao slučajno, tokom rutinskih endoskopija – postupaka u kojima se u probavni trakt uvodi malena kamera. Nova tehnologija naučnicima omogućuje da se tokom takvih pretraga promatra funkcioniranje živih tkiva na mikroskopskoj razini.


Naučnici su očekivali da će vidjeti kako je žučovod, koji su promatrali, okružen čvrstom, gustom stijenkom. Međutim, otkrili su neke čudne nejasne uzorke. Sa svojim otkrićem obratili su se Neilu Theiseu, patologu s New York University School of Medicine.


On je istim endomikroskopskim uređajem istražio vlastiti nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu. Daljnja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji posvuda u tijelu provode tekućine. Iz toga proizlazi da bi sva tkiva u tijelu mogla biti ispunjena mrežom ovakvih kanalića koji bi u biti svi zajedno mogli tvoriti jedan organ.


Na temelju te pretpostavke tim je izračunao da bi intersticij mogao sadržavati petinu ukupne količine tekućine u ljudskom tijelu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook