Ministar prometa i komunikacija BiH

Ismir Jusko otkrio na čemu će BiH zarađivati 50.000 eura dnevno

Front28.03.18, 10:23h

Ismir Jusko otkrio na čemu će BiH zarađivati 50.000 eura dnevno
Naglašava da u naredne dvije godine apsolutno nema niti jedan razlog da se ne otvori osam gradilišta na Koridoru Vc. Ne trebamo, kaže, biti veliki ekonomski stručnjaci da znamo koliko je to novih radnih mjesta, koliko je to mogućnosti za domaće bh. firme

 

Izrada studije izvodljivosti koju radi Direkcija za ceste Turske, odnosno realizacija projekta autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd bit će teme razgovora sa Ahmetom Arslanom, ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Turske, koji će u Sarajevo doputovati u četvrtak u delegaciji Turske koju predvodi premijer te države Binali Yildirim, potvrdio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

 

- Drago mi je da ministar Arslan dolazi u, mogu reći, uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini. Imao sam prilike biti sa ministrom Arslanom prije otprilike dva i po mjeseca na konferenciji koja je bila vezana za Ecommerce. Tada smo razgovarali također o spajanju Sarajeva sa Beogradom mada tada nije bilo naznake da će doći delegacija Direkcije za ceste Turske, koja je bila prije otprilike mjesec dana u BiH. Nakon posjete delegacije Direkcije za ceste Turske, koja je obišla sve predložene putne pravce, mi smo u iščekivanju studije izvodljivosti - naveo je Jusko.

 

Ministar komunikacija i prometa BiH govorio je i o svojim očekivanjima koji se odnose na izgradnju autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd.

 

- Ono što je bitno istači je da je bilo nekoliko prijedloga. Znamo da su dva pravca određena i to jedan koji ide preko Tuzle i drugi koji bi išao preko Vardišta. Vezano za spajanje Vardišta, jedan je prijedlog da to ide preko Sokoca, drugi da ide preko Goražda. Kada je u pitanju sjeverna Bosna, zna se da je jedan od pravaca koji se najviše potencira preko Tuzle, spajanjem na Brčko i Bijeljinu. Mi smo imali konferenciju u Sofiji prije desetak dana gdje je Evropska komisija stava, kada se prave planovi bilo kojeg putnog pravca, da se definitivno ide u to da je blizu željeznica, te da se spajamo sa vodnim komunikacijama gdje god je to moguće. Sjeverni dio autoputa Sarajevo - Beograd spaja nas sa lukom Brčko. Kada je u pitanju dio koji ide preko istočne Bosne, spaja nas sa jednom od najvećih, odnosno najvećom industrijskom zonom, a to je Goražde - istakao je Jusko.

 

Naveo je da su i jedan i drugi pravac strateški bitni za BiH. Istočna Bosna se, navodi on, spaja sa Koridorom 11 sa jedne i Koridorom 5c sa druge strane, centralni dio BiH spaja se sa Tuzlom, a Tuzla se spaja sa lukom Brčko.

 

- Tako da i jedan i drugi pravac u momentu kada zaživi u punom kapacitetu, odgovorno tvrdim, nakon Koridora Vc bit će sigurno najfrekventniji. Ekonomski razvoj u BiH će sigurno da se osjeti kada ti putni pravci budu napokon u punoj funkciji - stava je Jusko.

 

Projekcije koje su rađene u BiH pokazuju da bi za izgradnju brze ceste Sarajevo - Goražde trebalo 850 miliona eura. Jusko kaže kako se osjeća privilegovanim što će njegov mandat obilježiti usvajanje Okvirne transportne strategije.

 

- To nije posao samo ministra, to je posao cijele vertikale, od nivoa države do nivoa entiteta. U posljednjih desetak godina pokušalo se nekoliko puta završiti sa transportnom strategijom, ali nije išlo. Moj mandat, odnosno početak mandata, posebno u prva tri mjeseca, obilježio je u smislu aktivnog rada na transportnoj strategiji. Zajedno smo je usvojili, zato što smo svi zajedno shvatili koliko nam je bitna. Prvi benefiti su bili na Samitu Zapadnog balkana u Trstu gdje smo dobili 500 miliona KM, od čega su 96 miliona grant sredstava. U Londonu, na Samitu EBRD-a je potpisano 750 miliona eura za pet projekata na Koridoru Vc. To je sve zajedno dvije milijarde KM novca za Koridor 5c i za revitalizaciju luke Brčko - kaže Jusko.

 

Naglašava da u naredne dvije godine apsolutno nema niti jedan razlog da se ne otvori osam gradilišta na Koridoru Vc. Ne trebamo, kaže, biti veliki ekonomski stručnjaci da znamo koliko je to novih radnih mjesta, koliko je to mogućnosti za domaće bh. firme.

 

- Sada entitetski nivoi, koji su direktno nadležni za raspisivanje međunarodnih tendera, nemaju niti jednu opciju da traže izgovor zbog čega se to ne može realizovati. Sada je na njima potpuna, puna odgovornost da što prije raspišu međunarodne tendere. Mi više nemamo razloga da čekamo. Već imamo poprilično veliki zastoj na gradnji Koridora Vc u protekle dvije godine. Sada su u potpunosti oni odgovorni da sredstva koja su dobili realiziraju, odnosno plasiraju ih na teren - kaže Jusko.

 

Ministar komunikacija i prometa BiH ističe da nije zadovoljan tempom procesa digitalizacije.

 

- Ministarstvo je promijenilo strategiju sa DVB-T na DVB-T2. U najkraćem vremenskom roku raspisali smo međunarodni tender. Osam mjeseci je to bilo na Uredu za razmatranje žalbi BiH i posljednji odgovor Ureda je bio da obje kompanije koje su ušle u finale nemaju potpunu dokumentaciju. U razgovoru sa ljudima iz struke došli smo do zaključka da se tender mora obnoviti i ići ispočetka. Trebate biti uvjereni da ispred vas sjedi čovjek kojem je najviše stalo da se što prije realizuje proces digitalizacije. Ali, tu niti je sam ministar u cijeloj vertikali već cijeli tim ljudi, od nivoa države do nivoa entiteta - ističe Jusko.

 

Navodi da će u narednih petnestak dana biti obnovljen tender. Dodaje kako je to jedina opcija kako bi se izbjegao doalzak u situaciju da bude podnesen veliki broj tužbi.

 

- Nisam čovjek od improvizacije već jednostavno držim se slova ustava i slova zakona. Tako radim i u ovom momentu. Sa naše strane, sve je u potpunosti spremno, ali sada je opcija ostala da jedino što moramo uraditi je obnoviti tender - ističe Jusko.

 

Naredne sedmice Jusko putuje na razgovor sa direktorom Eurocontrola sa kojim će razgovarati o toku procesa potpunog preuzimanja kontrole bh. neba.

 

- Dosta toga smo uradili u proteklih 18 mjeseci. Nakon nepunih 30 dana početka mandata ja sam tražio da se što prije krene u sve aktivnosti koje se odnose na preuzimanje neba iznad 10.000 metara. Prva aktivnost je bila da naših 69 ljudi ode na edukaciju. Raspisali smo međunarodni tender. Češka je dobila da radi tu edukaciju. Naši budući kontrolori leta su na edukaciji oko devet mjeseci. Povratne informacije koje dobivam je da edukacija ide u najboljem smjeru, da će oni raditi praktični dio rada na najboljim aerodoromima u Evropi. Prošle godine sam potpisao jednu, da tako kažem, odluku koja je vezana za slobodni prelet iznad BiH. Već dobivamo milione KM zbog toga što određene aviokompanije ne moraju zaobilaziti BiH već mogu koristiti upravo teritoriju BiH da bi skratili put od tačke A do tačke B - navodi Jusko.

 

To je i preduslov za preuzimanje potpune kontrole neba koja će biti u drugoj polovini 2019. godine.

 

- Od polovine iduće godine BiH u potpunosti preuzima svoje nebo. Otpilike, to je na dnevnoj bazi 50.000 eura profita koje će dobiti BiH. Od samog početka mandata zastupam jednu tezu, a to je da sve finansije koje pripadaju BiH, koje mi možemo iskoristiti i našim ljudima, da tako kažem zaraditi, da i dođu u BiH. Zašto bismo mi plaćali susjedima i bilo kome drugome ono što pripada nama. I to se upravo radi kada je u pitanju kontrola neba. Druga polovica iduće godine nema niti jednog razloga da dođe do prekida toga. Mi preuzimamo naše nebo u potpunosti - poručio je Jusko.

 

Ministar prometa i komunikacija BiH komentirao je i najavu da će se sa turskom delegacijom, kada bude boravila u BiH, razgovarati i o revitalizaciji aviokompanije BiH.

 

- Kao i svaka druga zemlja koje su ponosne na druge benefite koje imaju unutar istih, tako je izuzetno bitno i važno da i mi u BiH imamo svoju aviokompaniju. Ja sam došao dvije godine nakon bankrota BH Airlinesa. Došao sam i do informacija, tražio sam ih, šta je bio razlog da do toga dođe. Ispostavilo se da je od samog početka BH Airlines poslovao u gubitku, da bi u momentu kada je došlo do bankrota dug bio oko 17 miliona dolara. U jednom momentu je i Turkish Airlines bio zainteresovan i došlo je do toga da on bude u saradnji sa BH Airlinesom. Ne bih sada htio da prejudiciram i govorim tačno šta se desilo, zbog čega je to prekinuto. Ovdje ne bih da sudim o nečemu o čemu nemam argument ispred sebe - rekao je Jusko.

 

Istakao je da bez obzira što je to nadležnost entiteta, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH se u potpunosti stavlja na raspolaganje kod bilo koje opcije gdje se može opet oživjeti i imati domaća aviokompanija koja će biti na raspolaganju, kako ljudima iz BiH tako i svim turistima koji dolaze u BiH.

 

- BiH je jedna izuzetno interesantna turistička zemlja. Činjenica da je Sarajevo među 15 gradova u svijetu gdje u toku godine ima više turista nego stanovnika pokazuje da je postojanje jedne takve aviokompanije sigurno opravdano. Ali, to je direktna nadležnost entiteta, u ovom slučaju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Sa naše strane, ono gdje mi možemo imati svoju ulogu, mi se stavljamo na raspolaganje - poručio je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook