FOTO/ Zaključci sa Programskog skupa SDA

Broj zaposlenih veći od obećanog, put ka EU integracijama i NATO-u u punom zamahu kao i izgradnja autoputeva...

Front24.03.18, 15:54h

Broj zaposlenih veći od obećanog, put ka EU integracijama i NATO-u u punom zamahu kao i izgradnja autoputeva...
Ocjenjujemo uspješnim rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i premijera na federalnom i kantonalnom nivou. Kadrovi SDA u strukturi vlasti omogućili su stabilnost, ekonomski rast i razvoj i kretanje zemlje u pozitivnom smjeru, unatoč svim opstrukcijama i neiskrenom odnosu u koalicijama

 

Danas je dvorani Zetra u Sarajevu pred nekoliko hiljada članova Stranke demokratske akcije održan Programski skup na kojem su govorili visoki dužnosnici SDA.

 

Zaključke skupa prenosimo u cjelosti:

 

"Naše trajno opredjeljenje i temeljni politički cilj je očuvanje cjelovite i demokratske BiH i prosperitet i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

 

Nikada nećemo dozvoliti povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Odlučno ćemo zaustaviti sve one koji nasrću na suverenitet BiH i prijete njenom teritorijalnom integritetu. Državno-pravni kontinuitet BiH se ne može dovesti u pitanju. Oni koji to uzaludno pokušavaju mogu dovesti u pitanje samo Dejtonski mirovni sporazum i ono što je njime kreirano, a to su entiteti.

 

Pozivamo predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da konačno prestane sa jalovim pričama o secesiji, jer se na taj način samo zaustavljaju investicije, kvari atmosfera u zemlji, onemogućava politički dijalog i intenzivira odlazak mladih ljudi. Srebrenica, Tomašica i sva druga mjesta genocida i pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić, Mladić i drugi zauvijek će biti dio BiH.

 

Nećemo prihvatiti da se Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS tretiraju kao građani drugog reda. Vlasti tog entiteta konačno moraju prestati s politikom diskriminacije, aparthejda i omalovažavanja nesrba. Dužni su osigurati proporcionalno učešće u vlasti i omogućiti ostvarivanje ljudskih sloboda i prava.

 

Podržat ćemo održivi povratak i kreiranje novih radnih mjesta za povratnike kroz veća i redovna izdvajanja iz budžeta FBiH. SDA će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge reintegracijskih zakona koji će osigurati finansijsku potporu povratnicima i efikasniju implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Želimo i zalažemo se za dobre odnose sa susjedima. Pozivamo Srbiju i Hrvatsku na iskrenije dobrosusjedske odnose sa BiH i ubrzano rješavanje otvorenih pitanja na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta, u skladu s normama međunarodnog prava.

 

Dajemo punu podršku Predsjedavajućem Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u vođenju unutrašnje i vanjske politike. Pozdravljamo odlučnost koju pokazuje u zaštiti interesa, prava i digniteta suverene BiH.

 

Nećemo dozvoliti bilo kakve nove podjele na etničkom principu, ni teritorijalne, ni institucionalne. Put BiH može biti samo reintegracija.

 

Nikada nećemo prihvatiti zahtjeve za pomjeranjem težišta s građanskog principa prema etničkom. Moguć je samo obrnut proces. Neprihvatljivo je usvajanje bilo kakvih zakona koji bi nas udaljili od implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i kojima bi se omogućio diktat manjine nad većinom građana Federacije BiH.

 

Za SDA je neprihvatljivo ograničavanje izbora pripadnika bilo kojeg konstitutivnog naroda iz bilo kojeg kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ukoliko bi se ovaj princip poremetio, onda je jedino rješenje redukcija ingerencija tog Doma samo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Osuđujemo praksu Ustavnog suda RS koji protivustavno ograničava zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nesrba u tom entitetu.

 

Najoštrije osuđujemo propagandni rat koji se sve intenzivnije vodi protiv Bošnjaka, s ciljem da se bošnjačkom narodu i svim bh. patriotama stavi stigma radikalizma i prikaže ih se u negativnom svjetlu i kao tobožnju prijetnju zapadnom svijetu. Namjera onih koji vode ovu anti-bošnjačku propagandu je da potkopaju poziciju Bošnjaka i izvrše pritisak na njihove lidere da prihvate anti-evropska rješenja u BiH. Ustvari, sve je obratno. Bošnjacima se pripisuje ono što u stvarnosti čine i planiraju nacionalističke, anti-bosanske i anti-evropske snage.

 

Osuđujemo ponašanje srpskih i hrvatskih političara koji veličaju udružene zločinačke poduhvate. Svi u BiH i regiji moraju konačno prihvatiti istinu o genocidu i zločinima koji su počinjeni tokom agresije na BiH. Osuđujemo sve pokušaje da se vještački izjednače branioci i agresori kroz zahtjeve za balansom u presudama i kroz lažno optuživanje branilaca BiH. Ne može niti smije biti etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina jer ga nije bilo ni u činjenju zločina.

 

Pozdravljamo usvajanje nove Strategije EU za proširenje na zapadni Balkan koja BiH daje realnu mogućnost da do 2025. godine postane članica EU. Budućnost BiH je u njenom članstvu u EU i NATO savezu. Pozdravljamo deblokadu evropskog puta, sve korake koji su do sada poduzeti, a koji su rezultirali predajom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Očekujemo da će BiH u najskorije vrijeme dobiti kandidatski status.

 

Pozdravljamo ispunjavanje uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP). Očekujemo da će NATO prepoznati te napore i što prije aktivirati MAP.

 

Ocjenjujemo uspješnim rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i premijera na federalnom i kantonalnom nivou. Kadrovi SDA u strukturi vlasti omogućili su stabilnost, ekonomski rast i razvoj i kretanje zemlje u pozitivnom smjeru, unatoč svim opstrukcijama i neiskrenom odnosu u koalicijama. To potvrđuju svi parametri. Broj novozaposlenih veći je i od obećanog. Osigurana je stabilnost budžeta, penzija i invalidnina. Osigurana su potrebna finansijska sredstva i ispunjeni svi drugi preduslovi za izgradnju Koridora Vc, kao i brzih cesta. Pozivamo ministre i direktore javnih preduzeća iz SBB-a i HDZ-a da konačno pokrenu izgradnju. Pozdravljamo spremnost prijateljske Turske da pomogne gradnju autoputa Sarajevo-Beograd.

 

Bezrezervno podržavamo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Pozivamo agencije za provođenje zakona, sudije i tužioce da javno objave svaki pokušaj uticanja ili ometanja njihovog rada, bez obzira od koga dolazio. Od policije, sudija i tužilaca očekujemo da svoj posao obavljaju stručno i profesionalno, da sačuvaju dignitet svoje profesije i svoju nezavisnost. Pravosuđe u BiH mora biti efikasno i potpuno nezavisno.

 

Najoštrije osuđujemo sve vidove terorizma, nasilnog ekstremizma i sve ekstremne ideologije. Pozdravljamo napore svih institucija BiH koje su se odlučno suprotstavile ovim pojavama i ostvarile uspješnu saradnju sa međunarodnim partnerima u okviru Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

 

Probosanske političke snage moraju biti jedinstvene. Osuđujemo sebične politikantske pokušaje da se izazovu razdori i neredi na teritoriji gdje većinski žive Bošnjaci. Osuđujemo zloupotrebu borbe za boračka prava u političke svrhe. Boračka zaštita na teritorijama gdje su Bošnjaci većina je značajno bolja nego u entitetu RS, penzije i primanja su znatno veća, a zaduženost je višestruko manja. Tražimo da se svim borcima koji su navršili 60 godina života, a nemaju nikave prihode, osiguraju naknade u skladu sa ekonomskim mogućnostima Federacije BiH.

 

SDA je najznačajnija i najveća politička stranka u BiH. Pokušaji njene destabilizacije neće proći. Kada god je bila jaka SDA bila je jaka i BiH. Dajemo punu podršku jačanju SDA kroz proces uklanjanja kadrova koji svoje lične interese stavljaju iznad općih i koji djeluju suprotno principima, programu i Statutu SDA. Stranci demokratske akcije takvi sebični i samovoljni kadrovi ne trebaju", navedeno je u zaključcima Programskog skupa SDA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook