ISIL PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD

Crni bilans u Francuskoj: Ubijeno troje, preminuo policajac - heroj koji se mijenjao za taoce...

Hronika24.03.18, 09:29h

Crni bilans u Francuskoj: Ubijeno troje, preminuo policajac - heroj koji se mijenjao za taoce...
Riječ je o potpukovniku Aronou Beltramu koji je pomogao da se okonča talačka situacija na jugu Francuske u kojoj je ubijeno troje ljudi, a ranjeno 16

 

Francuski policajac koji je se tokom talačke situacije mijenjao za taoce i time spasio desetak ljudi preminuo je od zadobijenih povreda, javio je BBC.

 

Riječ je o potpukovniku Aronou Beltramu koji je pomogao da se okonča talačka situacija na jugu Francuske u kojoj je ubijeno troje ljudi, a ranjeno 16.

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Beltrama je proglasio za heroja, prenosi Oslobodjenje

 

Objavljujući vijest da je Beltram preminuo, francuski ministar policije Gerard Collomb na Twiteru je naveo: "Dao je život za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegovo herojstvo, njegovu hrabrost i njegovu žrtvu."

 

Podsjećamo, napadač je identifikovan kao 25-godišnji Redouane Lakdim, a prema riječima francuskih zvaničnika napad je izvršio u tri faze.

 

Prvo je ukrao jedno vozilo u Carcassoneu, kada je ubio putnika i teško ranio vozača.

 

Zatim je nešto dalje pucao na jednog policajca koga je ranio. Nekoliko minuta kasnije, on je upao u supermarket u mjestu Trebes, oko 10 kilometara od Carcassonea gdje je ubio još dvoje ljudi, jednog zaposlenog i jednog kupca.

 

Drugi taoci su uspjeli da pobjegnu, a on je zadržao jednu ženu. Aranou Beltram, koji je poslat na mjesto napada tu je predložio da zamijeni mjesta sa tom ženom.

 

Napadač je tada teško Beltrama, na šta su elitne snage žandarmerije upale u supermarket i ubile napadača.

 

Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook