Letjelica stara 37 godina

Avion kojim se vozi Vučić star i može da se sruši: Da li je Dodikova letjelica bolja?

Front22.03.18, 12:25h

Avion kojim se vozi Vučić star i može da se sruši: Da li je Dodikova letjelica bolja?
Falcon 50 je avion francuske proizvodnje koji se prestao proizvoditi 2008. godine iako je i dalje u upotrebi u velikom broju država. Posljednji modeli mogu koštati i oko 20 miliona dolara, a kapaciteta je od osam do devet putnika sa dva mjesta za pilota i kopilota

 

Srbijanski mediji "raspisali" su se o avionu Vlade Srbije koji za službena putovanja koriste predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Babić i ministri u Vladi Srbije.

 

Kako tvrde, državni vrh riskira svaki put kada mora da leti vladinim avionom Falcon 50 starim 37 godina. Zato je navodno hitno obustavljeno korištenje letjelice jer svako sljedeće putovanje predstavlja sigurnosni rizik.

 

Falcon 50 je avion francuske proizvodnje koji se prestao proizvoditi 2008. godine iako je i dalje u upotrebi u velikom broju država. Posljednji modeli mogu koštati i oko 20 miliona dolara, a kapaciteta je od osam do devet putnika sa dva mjesta za pilota i kopilota.

 

Dok Vučić "muku muči" sa avionima, predsjednika bh. entiteta RS Milorad Dodik "voza" se u avionu Cesna 525 koji je 2008. iz budžeta RS-a plaćen 4,87 miliona dolara. Ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i nabavljen je iz američke fabrike. Za razliku od Vučićevog aviona, Dodikov avion je manji ali barem ne predstavlja "sigurnosni rizik". Tako da se predsjednik RS-a može pohvaliti da mu je avion bolji od Vučićevog, a dokle će Vučić trpiti da Dodik "voza" bolji avion, ostaje da se vidi.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook