Spriječiti izbornu krađu

SDP optužuje HDZ i SNSD da spremaju 'krađu izbora': Zbog panike koja je zavladala, ne prezaju ni od čega!

Front22.03.18, 11:32h

SDP optužuje HDZ i SNSD da spremaju 'krađu izbora': Zbog panike koja je zavladala, ne prezaju ni od čega!
Iz SDP-a pozdravljaju zajednički sastanak velikog broja političkih stranaka odlučnih da, kako se navodi, zajednički spriječe izbornu krađu

 

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je saopćila da nakon što su u Predstavničkom domu Parlamenta BiH SNSD i HDZ jedini glasali protiv zakona kojim se uvodi video nadzor i skeneri na glasačkim mjestima, kao i strožija kontrola birača, te nakon što su "blokirali rad Doma naroda samo da ovaj zakon ne bude usvojen, glasine o tome da se priprema krađa izbora od strane SNSD i HDZ dobija svoje potvrde".

 

- Panika koja je zavladala u ove dvije stranke usljed mogućnosti da ovaj zakon bude usvojen poprima nevjerovatne razmjere. Pri tome ne prezaju ni od čega u namjeri da se čitav proces zaustavi. Stvari idu do te mjere da su u projekat zadržavanja trenutnih pravila po kojima se održavaju izbori uključili i predstavnike agencija i institucija koji, djelovanjem u skladu sa instrukcijama ovih stranka, vraćaju dug prema onima koji su ih izabrali, ali istovremeno rizikuju smjene i krivične prijave za zloupotrebu položaja - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

Iz SDP-a pozdravljaju zajednički sastanak velikog broja političkih stranaka odlučnih da, kako se navodi, zajednički spriječe izbornu krađu.

 

- Raduje nas što su na ovoj temi zajednički jezik pronašle stranke i dijela vlasti i opozicije, ljevica i desnica, parlamentarne i neparlamentarne, velike i male... Pokazatelj je to da većina u bh. društvu želi obračun sa kriminalom - ističe se u saopćenju SDP-a i najavljuje "žestoka borba protiv izbornih krađa".

 

SDP poziva međunarodnu zajednicu da se, u svom kapacitetu i u skladu sa mandatom koji ima, uključi u ovu problematiku i pomogne u namjeri da, kako navode, imamo poštene izbore čiji rezultat će odlučivati birači, a ne brojači glasova.

 

- U narednom periodu ćemo posebno posmatrati rad članova CIK-a i još jednom ponavljamo da smo spremni na sve u namjeri da zaustavimo lopovluk vezan za izborni proces i konačno imamo fer i poštene izbore - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook