utvrđeno u referentnom laboratoriju UKC Sarajevo

Potvrđen prvi slučaj morbila u Sarajevu! Stiže li epidemija i ima li razloga za paniku?

Hronika20.03.18, 18:05h

Potvrđen prvi slučaj morbila u Sarajevu! Stiže li epidemija i ima li razloga za paniku?
Potvrđeni slučaj morbila utvrđen je u referentnom laboratoriju UKC Sarajevo

 

Zvanično je potvrđeno. U Sarajevu je zabilježen prvi slučaj morbila, potvrđeno je Patriji iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Potvrđeni slučaj morbila utvrđen je u referentnom laboratoriju UKC Sarajevo.

 

Obavijest o laboratorijski potvrđenom slučaju morbila u Kantonu Sarajevo proslijeđena je na sve punktove Domova zdravlja KS.

 

Inače, u susjednoj Srbiji već duže vrijeme na snazi je epidemija morbila, a prije šest dana proglašena je epidemija u Istočnom Sarajevu. Od ovog scenarija ljekari strahuju od kako su se morbile približile našoj zemlji. Stepen vakcinacije je izrazito nizak, stoga su odaslani apeli.

 

- S obzirom na trend pada obima imunizacije vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa u Kantonu Sarajevo, kao i mogućnost epidemijskog javljanja ovih bolesti proslijeđujemo vam informaciju na daljnje postupanje, prema smjernicama iz Vodiča za nadzor nad morbilama – stoji u obavještenju koje je odaslano Pedijatrijskim odjeljenjima Domova zdravlja KS.

 

Ljekari upozoravaju na redovno vakcinisanje i ističu da je nažalost u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija, te je pojačano djelovanje "antivakcinalnog lobija".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook