FOTO/ Otvaranje 6. aprila

Nekada i sada: Ovako je izgledala gradnja prve Trebevićke žičare

Nedjeljni magazin15.03.18, 11:36h

Nekada i sada: Ovako je izgledala gradnja prve Trebevićke žičare
Jedna od Sarajki sa radošću je podijelila i stare fotografije svog oca koji je radio na montiranju prve žičare, uništene u ratu

 

Trebevićka žičara od 6. aprila ove godine ponovo će prevoziti putnike i turiste od Sarajeva do ove olimpijske planine i izletišta.

 

Nove kabine su već montirane, a u toku je njihovo testiranje i priprema za zvanično puštanje u upotrebu.

 

Sarajlije, posebno one generacije koje su se vozale starom žičarom, sa nestrpljenjem očekuju da ovaj nekadašnji simbol Sarajeva ponovo zasija. S posebnom radošću testiranje i montiranje žičare posmatraju svi mještani naselja na takozvanoj sarajevskoj memli strani pored kojih žičara i prolazi.

 

zicara2

 

Jedna od Sarajki sa radošću je podijelila i stare fotografije svog oca koji je radio na montiranju prve žičare, uništene u ratu. Fotografije smo preuzeli sa stranice Trebevićka žičara.

 

- Rahmetli otac je cijeli radni vijek proveo na žičari i emotivno sam vezana za sve što sad radite. Zvao se Ramiz, svi su ga zvali Hampa. Bio je dobar i vrijedan radnik, bar tako kažu. Dugo godina i poslovođa. Ovo su jedine fotografije koje imam i želim ih podijeliti s vama. Da je živ, znam da bi bio tako ponosan što se uspinjača vraća Sarajevu. Izniče iz pepela i svaka čast svakom ko je tome doprinio. Svako dobro vam želim, ponosna kćerka - napisala je Sarajka.

 

zicara1

 

(Faktor,DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az/Foto:Facebook)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook