negativni utjecaj na stabilnost

Ambasada SAD o dolasku ruskih Noćnih vukova u BiH: Apelujemo na organe vlasti da...

Hronika14.03.18, 14:44h

Ambasada SAD o dolasku ruskih Noćnih vukova u BiH: Apelujemo na organe vlasti da...
Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

 

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu ovom mjesecu, zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH - piše N1.

 

"Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje", naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

 

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

 

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu. 

 

"Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom  Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

 

"Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici." 

 

Rečenicom 'Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu' počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

 

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

 

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

 

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

 

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook