KANTONALNI SUD MOSTAR

Konačno pravosnažna presuda za CHF kredit: Sve pretplaćeno Addiko banka mora vratiti klijentu!

Hronika14.03.18, 14:07h

Konačno pravosnažna presuda za CHF kredit: Sve pretplaćeno Addiko banka mora vratiti klijentu!
Ovu informaciju potvrdio je za Patriju Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, koji godinama očekuje ovakvu presudu

 

Kantonalni sud u Mostaru konačno je donio pravosnažnu presudu u slučaju kredita  u švicarskim francima. Presuda protiv Hypo banke, danas Addiko banke, je teška skoro milion KM, a dobio ju je korisnik kredita iz Bihaća.

 

Ovu informaciju potvrdio je za Patriju Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, koji godinama očekuje ovakvu presudu- piše agencija Patria.

 

- Moj sedmogodišnji trud i rad, stotine neprespavanih noći, stotine hiljada pređenih kilometara, jedan kombi dokumentacije su se isplatili. Očekujemo da dalje Kantonalni sud istovjetno postupi kao u ovoj presudi, jer također imamo i presude Evrospkog suda  - istakao je Duraković.

 

Advokat u ovom slučaju bila je Vesna Pehar, a Duraković kaže da će i javno obznaniti presudu čim dobije dozvolu od korisnika.

 

Hypo-Adiko lihvari po istoj pravosnažnoj presudi moraju vratiti sve pretplaćeno po kursnim razlikama i sve pretplaćeno po više obračunatoj kamati uz velike sudske troškove i zateznu kamatu na pokradeno – dodao je Duraković.

 

Inače, poslanici Predstavničkog doma PFBiH naložili su da  "Addiko banka" i Udruženje korisnika kredita „Švicarac“ zaključe memorandum o razumijevanju, ali to se nikada nije desilo.

 

Sada se očekuje da se na redovnoj sjednici u proceduru  uputi Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

 

Inače, zbog ovog problema kako iz Udruženja često ističu čak 27 osoba je sebi oduzelo život zbog problema s CHF kreditima i činjenici da su, sada je jasno po presudi, nezakonito povećane rate i za 50 posto.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!