ulaz na sve koncerte besplatan

Ne propustite Treći Piano Fest 'Tattile' s početkom 21. marta: Vrhunska muzika, interaktivne radionice...

Kultura14.03.18, 13:15h

Ne propustite Treći Piano Fest 'Tattile' s početkom 21. marta: Vrhunska muzika, interaktivne radionice...
Držeći se svog koncepta, i ove godine publici dodjeljuju važnu ulogu, ulogu žirija koji će odabrati najatraktivnije tačke na koncertu mladih pijanista planiranom za subotu, 24. marta, u 19.30 u BKC-u Sarajevo

 

I ovog proljeća, Sarajevo će biti destinacija stručnog usavršavanja mnogih mladih pijanista, klavirskih i muzičkih pedagoga- piše Oslobodjenje.

 

Poslije svjetski priznatog događaja obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju na jednom klaviru u sarajevskoj Vijećnici, Udruženje za razvoj pijanizma i klavirske muzike Tattile najavljuje Treći Piano Fest koji počinje 21. marta i u svom petodnevnom programu svim posjetiteljima nudi zanimljive koncerte, majstorske i interaktivne radionice.

 

Majstorske radionice


- Ideja o pokretanju festivala klasične muzike Tattile sa akcentom na klavirsku muziku, klavirsku pedagogiju i metodiku rada u nastavi proistekla je kao rezultat promišljanja potrebe za obogaćivanjem scene klasične muzike u Tuzli. Tattile Piano Fest već godinama gaji viziju da postane uspješan i prepoznatljiv dodatak kulturnoj sceni, da inspiriše i motiviše mlade pijaniste od 12 do 18 godina, te da im omogući usavršavanje kroz neposredni kontakt i poduku međunarodno priznatih i cijenjenih muzičkih pedagoga i koncertnih pijanista, kažu organizatori.

 

Držeći se svog koncepta, i ove godine publici dodjeljuju važnu ulogu, ulogu žirija koji će odabrati najatraktivnije tačke na koncertu mladih pijanista planiranom za subotu, 24. marta, u 19.30 u BKC-u Sarajevo. Prvi među jednakim nastavit će daljnje usavršavanje na prestižnoj ljetnoj školi klavira, a najatraktivniji klavirski duo dobit će ulaznice za koncert Aljoše Jurinića, kojeg su organizatori i sami imali priliku ugostiti na prošlom Piano Festu Tattile. To je bio ujedno i Aljošin debitantski koncert u Sarajevu.

 

Majstorske radionice prof. Julie Gubaidulline i prof. Gligora Gelebeševa naišle su na veliki interes bh. publike i mladih pijanista, što i ne čudi jer se radi o vrhunskim pedagozima i pijanistima sa zavidnim karijerama. A u nastojanju da sarajevskoj publici i gostima iz cijele BiH ponude što kvalitetnije sadržaje, u programskim aktivnostima festivala nalaze se još dva koncerta: onaj klavirskog dua Gelebešev 22. marta, te koncert pod nazivom PIANO (con)FUSSION 23. marta na kojem će učešće uzeti bh. umjetnici donoseći publici miks žanrova i stilova i najavljujući time istoimenu panel-diskusiju narednog dana.

 

tatile

 

Projekt se odvija u partnerstvu sa JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i JU Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo, a podršku trećem Piano Festu Tattile dali su potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

 

Zahvaljujući partnerstvima, sponzorima i prijateljima Festivala, ulaz na koncerte je besplatan. Koncerti će se održavati u galeriji BKC-a Kantona Sarajevo sa početkom u 19.30 sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook