foto/ napustio je zbog medicinske sestre koja ga je njegovala

Ispovijest supruge Stephena Hawkinga: Za svijet je bio genije, a za porodicu tiranin, manipulator, egoista...

Nedjeljni magazin14.03.18, 10:27h

Ispovijest supruge Stephena Hawkinga: Za svijet je bio genije, a za porodicu tiranin, manipulator, egoista...
Njegova supruga Jane je 2014. u intrevjuu za američke medije govorila o njihovom braku i to po izlasku filma "Teorija svega"

 

Stephen Hawking, brilijantni teoretski fizičar koji je nadvladao tešku motoričku bolest umro je danas u 76. godini. Njegova naučna dostignuća čuvena su u svijetu, međutim, jednako pažnje izaziva i njegova biografija.

 

Njegova supruga Jane je 2014. u intervju za američke medije govorila o njihovom braku i to po izlasku filma "Teorija svega".

 

Film je nastao po njenoj knjizi “Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stephenom” (Traveling to Infinity: My life with Stephen) u kojoj je opisala svoju uzbudljivu, ali i traumatičnu vezu sa ovom naučnom ikonom.

 

Ipak, scenario filma ponešto se razlikuje od knjige, što je u razgovoru potvrdila i Jane.

 

"Neki dijelovi filma se poklapaju sa našim životom, ali neke scene su prilično pretjerane" rekla je Jane.

 

"Između njegovog ateističkog stava i mojih hrišćanskih vjerovanja uvek je postojala tenzija, ali nismo pokušavali da preobratimo jedno drugo."


Kada su se upoznali, on je već stekao diplomu iz teorijske fizike na Oksfordu, kao i doktorat na Cambridgeu. Pred njim je bila sjajna karijera, ali nedugo nakon susreta sa Jane završio je u bolnici gdje mu je dijagnostikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), teška i neizlječiva bolest motornog neurona od koje 95 posto oboljelih umire u roku od pet do 10 godina. Ubrzo nakon izlaska iz bolnice Stephen je na ulici sreo Jane i pozvao je da izađu.

 

elaine-mason-stephen-hawking

 

Postali su nerazdvojni, a vjerili su se kada je Jane nastavila studije u Londonu. Mladi par se vjenčao 1965. godine u Cambridgeu, a u to doba Hawking je još mogao da hoda bez tuđe pomoći. Uskoro se njihova porodica povećala: 1967. godine dobili su sina Roberta, a 1970. godine kćerku Lucy.

 

Stiephenovo zdravlje se sve ozbiljnije pogoršavalo i bio je prikovan za invalidska kolica. Uprkos tome gradio je naučnu karijeru, pa je 1979. godine na Cambridgeu preuzeo Lukasijansku katedru iz matematike koju je nekad držao Isac Newton. Te godine Hawkingovi su dobili i sina Tima- prenosi Kurir.


Ipak, njegova bolest i rastuća slava loše su se odražavali na njegov porodični život. Iako je u Janein život u to doba već ušao Džonatan Hejler Džouns, ona je još voljela Stephena kom je 1985. godine spasila život kada je u Ženevi zamalo umro od upale pluća. Hawking je bio u komi indukovanoj lijekovima i na aparatima za održavanje života, a ljekari su mislili da mu je došao kraj. Predložili su Jane da se isključe aparati, no ona je to odbila i organizovala je suprugov prevoz avionom do bolnice u Cambridgeu, gde se oporavio.

 

Dvije godine kasnije, objavio je svoju knjigu “Kratka istorija vremena” koja je prevedena na 44 jezika i prodata u više od 10 miliona primjeraka. Ali, braku nije bilo spasa. Fizičar je na Božić 1989. godine napustio porodicu i počeo život sa Elaine Mason, najambicioznijom među njegovim bolničarkama i suprugom inženjera Davida Masona, tvorca specijalnog sintetizatora pomoću kog Hawking komunicira.

 

Vjenčao se sa Elaine 1995. godine, a ubrzo su se pojavile glasine da ona zanemaruje i fizički zlostavlja nepokretnog supruga, pa se nekoliko puta vodila policijska istraga. Krajem 90-ih Jane, koja se u međuvremenu udala za Jonathana Jonesa, objavila je autobiografiju “Muzika koja pokreće zvijezde” u kojoj je Hawkinga opisala kao egoistu, manipulatora i tiranina.


"Postojaja su dva Stephena: jedan je bio vunderkind poznat u javnosti, koji je svladao ALS i putovao svijetom. Drugi je bio Stephen u kućnoj atmosferi, gdje nas je njegova bolest gurala u našu vlastitu crnu rupu", zapisala je Jane.

 

Traumatični prekid odnosa s prvom suprugom i djecom najteže je podnijela kćerka Luci koja je bila najbliža ocu. Ona je bila u neuspjelom braku u kom je rodila autističnog sina Williama, a potom je pala u depresiju i odala se alkoholu, pa se liječila u klinici u Arizoni. Kada je 2006. godine okončao brak sa Elaine, Stephen je obnovio pokidane veze sa svojom djecom, posebno sa Lucy koja se sa sinom preselila u Cambridge da bi se brinula o ocu.

 

Otac i kćerka su 2007. godine objavili zajednički naučno-fantastični roman za djecu “Tajni ključ svemira”. Izlazak te knjige označio je i pomirenje slavnog fizičara sa Jane. Iako udata za drugog, Jane se posljednjih godina ponovno zbližila sa Stephenom, pa su tako i na premijeru filma došli zajedno.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!