PLJUŠTE OSUDE - ko je koga napa(da)o?!

Još kao studentica sam bila žrtva prof. Kazaza: Doc. dr. Mirzana Kodrić progovorila o događajima na Filozofskom fakultetu

Front13.03.18, 15:00h

Još kao studentica sam bila žrtva prof. Kazaza: Doc. dr. Mirzana Kodrić progovorila o događajima na Filozofskom fakultetu
- Još kao studentica bila sam izložena seksističkim i muško šovinističkim ispadima Envera Kazaza, kasnije sam trpjela posljedice njegovog napada na mog supruga prof. dr. Sanjina Kodrića, a sav taj užas koji se dešavao našoj porodici trpjelo je i naše malodobno dijete, tvrdi doc. dr. Mirzana Pašić Kodrić

 

Nakon što je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz u svom autorskom tekstu iznio optužbe o izvršnom uredniku sedmičnika Stav Mahiru Sokoliji, za kojeg je tvrdio kako ga je fizički napao iz političkih pobuda, te nakon što je Sokolija za Slobodnu Bosnu iznio detalje dugogodišnjeg privatnog sukoba sa Kazazom, ustvrdivši da profesor Filozofskog fakulteta vrši mobing nad njegovom suprugom, također profesoricom istog fakulteta, u javnosti se počelo glasno govoriti o Kazazovom dugogodišnjem odnosu prema studentima i radnim kolegama.

 

Kazaz je napisao u autorskom tekstu kako je 8. marta doživio veliku neugodnost kada ga je "s leđa fizički napao Mahir Sokolija, izvršni urednik magazina Stav", koji mu je pritom, navodno, prijetio: "Zaklat ću te zubima". Sokolija odlučno demantira navode Kazaza, tvrdeći da njihov sukob traje već godinama, da je privatnog karaktera i da nema nikakve veze s politikom. Između ostalog, iznio je i detalje o Kazazovom konstantnom blaćenju porodice Sokolija, uključujući njegovu suprugu koja i trenutno u poodmakloj trudnoći trpi uvrede, a koje Kazaz redovno iznosi pred studentima na Filozofskom fakultetu.

 

Povodom ovog slučaja doc. dr. Mirzana Pašić Kodrić, Kazazova bivša studentica, sinoć se oglasila prvo na svom Facebook profilu, gdje je navela da ne želi šutjeti više o svemu, a u izjavi za Faktor pojašnjava svoje stavove o Kazazu.

 

- Da, i ja i moja porodica žrtve smo Envera Kazaza! Ja sam ogorčena zbog svega ovog što se dešava... Užasava me ovo nasilje nad jednom ženom, majkom i trudnicom (suprugom Mahira Sokolije, op. a.) jer smo i ja i moja porodica prolazili kroz slične stvari, a i dalje prolazimo. Sad su mi se pokrenule sve traume koje se u meni talože godinama, još od vremena dodiplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Još kao studentica bila sam izložena seksističkim i muškošovinističkim ispadima Envera Kazaza, kasnije sam trpjela posljedice njegovog napada na mog supruga prof. dr. Sanjina Kodrića, a sav taj užas koji se dešavao našoj porodici trpjelo je i naše malodobno dijete, naš mali sin kojeg su također neki spominjali u svojim tekstovima i komentarima na kojekakvim portalima - kaže Pašić Kodrić.

 

Ona nadalje objašnjava neke od detalja Kazazovog odnosa prema njenoj porodici, ali i prema studentima i kolegama:

 

- Kad sam radila na Filozofskom fakultetu u Zenici, na mene je kao odmazda zbog sukoba Envera Kazaza s mojim mužem organizirana čitava hajka da sam doslovno morala pobjeći i napustiti posao, spašavajući svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, a o miru da ne govorimo jer su nam ga Enver Kazaz i pojedine njegove kolege i kolegice odavno uništili... Nema ovo nikakve veze s politikom kako to tvrdi Enver Kazaz, ja sam potpuno apolitična, to svi jako dobro znaju, politika me nikako ne zanima, niti me je ikad zanimala, tako sam sama izabrala i sretna sam zbog toga, ali jesam feministica, kako to pokazuje moj i književni i naučni rad i u BiH i u inostranstvu. No, i mene je Enver Kazaz ismijavao, ismijavao me i kao ličnost i kao spisateljicu, kao što ismijava i mnoge druge, i to na nastavi, pred svojim studentima i studenticama mog supruga, vršeći tako pritisak i na njega i na mene, iako sam autorica s međunarodnim književnim priznanjima. Iz samo njemu poznatih razloga, na svaki mogući način pokušavao je i dalje pokušava oblatiti mog supruga, a ja sam u svemu tome bila neka kolateralna šteta. Šteta su i studenti, a posebno studentice jer moraju trpjeti ovakva iživljavanja, a sad sam izložena i javnom pritisku jer me kojekakvi "navijači" Envera Kazaza vrijeđaju i prijete mi u porukama koje dobijam u svoj Facebook inbox.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook