Najnovije svjetsko mjerenje

Kakvi su tek drugi, ako smo mi 'najvitkiji': Na ovoj listi Bosanci i Hercegovci su najbolji!

Lifestyle12.03.18, 13:00h

Kakvi su tek drugi, ako smo mi 'najvitkiji':  Na ovoj listi Bosanci i Hercegovci su najbolji!
Na tabeli se nalazi 96 zemalja svijeta, a WHO navodi da su žene u BiH sa BMI od 18,4 gojaznije od muškaraca, koji u prosjeku imaju BMI od 17,1 odsto

 

Bosanci i Hercegovci su najmanje gojazan narod, pokazuje istraživanje za 2017. godinu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje je rađeno za zemlje Evrope i Amerike, a kojim se bavila internet stranica bigthink.com.

 

Sa samo 17,9 odsto prosječnog indeksa tjelesne težine (BMI), što je i ispod normalne težine, nalazimo se na posljednjem mjestu svjetske ljestvice, na kojoj u gojaznosti vodi američka Zapadna Virdžinija s indeksom od čak 37,7 i od evropskih zemalja Turska sa 32,1 osto.

 

Na tabeli se nalazi 96 zemalja svijeta, a WHO navodi da su žene u BiH sa BMI od 18,4 gojaznije od muškaraca, koji u prosjeku imaju BMI od 17,1 odsto.

 

BiH potom slijedi Moldavija sa 18,9 odsto BMI, Švicarska sa 19,5, Danska 19,7 i Italija sa 19,9 odsto BMI.

 

Od Turaka su nešto mršaviji stanovnici Malte sa 28,9 odsto te Britanskih ostrva, gdje je više od četvrtine ljudi klinički pretilo. Ostale zemlje, koje su iznad granice normalne težine su Mađarska, Litvanija i Češka.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!