BOSANSKI HUMOR PRED FRANCUSKOM PUBLIKOM

Od Sarajeva do Pariza: Bh. serija 'Dobrodošli u Orient Express' stigla do Sorbone

Mediji12.03.18, 11:11h

Od Sarajeva do Pariza: Bh. serija 'Dobrodošli u Orient Express' stigla do Sorbone
Promocija serije odvija se u sklopu projekta Odsjeka za južnoslavenske jezike univerziteta Sorbona, u kojem su od septembra 2017. do januara ove godine profesori i studenti ovog odsjeka prevodili prve epizode serije i bavili se analizom bosanskog (sarajevskog) humora

 

 


Promocija i javno prikazivanje bh. igrane TV serije „Dobrodošli u Orient Express“, osim u Sarajevu (14. mart), dogodit će se i na čuvenom univerzitetu Sorbona u Parizu, 17. marta ove godine. U sklopu promocije publika će imati priliku da pogleda prve dvije epizode ove serije uz prijevod sa francuskim titlovima.  


Promocija serije odvija se u sklopu projekta Odsjeka za južnoslavenske jezike univerziteta Sorbona, u kojem su od septembra 2017. do januara ove godine profesori i studenti ovog odsjeka prevodili prve epizode serije i bavili se analizom bosanskog (sarajevskog) humora.

 

orient-express-sorbona1


Na promociji će svoje predavanje imati autor ideje i prvi reditelj serije Jasmin Duraković, dok će svoje učešće imati i profesor i šef odsjeka Phillipe Gelez, direktor projekta Series Balkans Constantin Deliyannis, te Dominique Walton, jedan od vodećih francuskih intelektualaca i autor svjetskog bestsellera „Politique et societe: Un dialogue Inedit“.


Igrana TV serija „Dobrodošli u Orient Express“ je nastala u produkciji DEPO-a, dok će bh. publika ovu  seriju moći gledati od 18. marta na programu TV1, koja je ujedno i koproducent serijala.


Glavni akteri serije su najpopularniji glumci u BiH (Mirvad Kurić, Emir Hadžihafizbegović, Vanesa Glođo, Saša Petrović, Haris Burina, Tatjana Šojić, Zana Marjanović, Edhem Husić, Semir Krivić, Mirsad Tuka, Slaven Knezović, Robert Krajinović) te glumaci  iz Hrvatske i Srbije, Bojana Gregorić, Ivo Gregurević, Maja Šipovac i Mina Manojlović Vodušek Tu su i mlade bh. glumačke snage Armin Omerović, Maja Zećo, Rijad Gvozden, Mona Muratović, Andrea Aković, Nedim Malkočević, Staša Dukić, Nerman Mahmutović, te mladi glumci iz regiona, ali i specijalni gosti.


U prvoj sezoni među njima su poznati bh. operski pjevač Ivica Šarić i muzičar i kompozitor Mirko Šenkovski Geronimo, dok je legenda narodne muzike Halid Bešlić zajedno sa Draženom Žerićem otpjevao naslovnu numeru serijala.  

 


Serija „Dobrodošli u Orient Express“ se na humorističan način bavi svakodnevnicom u Sarajevu i BiH, a događa se u jednom ovdašnjem hotelu koji pokušava da nađe svoju priču u tranizcijskom novom vremenu.. Žanrovski gledano, to je klasični humoristički sitcom sa specifiičnim bosanskim humorom i ovdašnjim sarajevskim junacima.


Serija nastaje po ideji i konceptu Jasmina Durakovića, a autor scenarija je Dževad Hadžić. Direktor fotografije je poznati i nagrađivani bh. snimatelj Šahin Šišić, reditelj Emir Kapetanović, scenografiju potpisuje Maja Cerić, kostimografiju Belma Žiško, montažu Fadil Komarica, dok produkciju čitavog projekta vode Amira Kudumović-Gorgulu i Angelina Albijanić-Duraković.   


Partneri serije su domaće kompanije Sarajevska pivara, Ekoline Kovan i Klas.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook