Dennis Gratz o razlozima napuštanja Naše stranke i politike

Kada vas kažnjava liberalna stranka zbog kritike, počinjete da se osjećate glupo i razočarano

Front07.03.18, 11:00h

Kada vas kažnjava liberalna stranka zbog kritike, počinjete da se osjećate glupo i razočarano
Ako od vlastite političke organizacije budete dovedeni na Sud časti i da vas kažnjava vlastita politička organizacija koja njeguje liberalne i progresivne vrijednosti zbog iskazane kritike prema rukovodstvu, onda osjetite da to nije organizacija za koju ste misli da jeste

 

Dennis Gratz se politikom bavi već 10 godina i važi za najaktivnijeg federalnog zastupnika po broju zakonskih prijedloga u sazivu od 2014. do 2018. godine. No po isteku mandata u Federalnom parlamentu odlučio je izaći iz politike i vratiti se pravnoj struci.

 

Da li je odluka o napuštanju politike konačna?

 

"Mislim da jeste konačna odluka. Veliki je broj razloga koji su najmanje bitni javnosti u smislu da javnost i od Naše stranke i politike bi trebala očekivati obavljanje službe na agilan, efektan i transparantan način i mislim da smo u Našoj stranci ispunili tu zadaću. Nakon jednog mandata kao predsjednik stranke sam donio odluku da ne ostanem predsjednik u drugom mandatu koji mi je statut omogućio jer mislim da se politika na našim prostorima mora mijenjati. Mislim da sam to pokazao i da smo to u Našoj stranci pokazali. Ako osjećate lični zamor i određenu razočaranost u vlastite ljude i ako odnosi nisu na nivou na kojem bi trebali biti da bi se čovjek osjećao ugodnim. Važno je da postoji jedinstvo, sklad i sloga", izjavio je Gratz u jutarnjem programu N1 televizije.

 

Koji su razlozi?

 

"Izborna je godina i ne bih da nanosim bilo kakvu štetu političkoj organizaciji Naša stranka", odgovara Gratz.

 

Gratz ističe da se ne može raditi protiv ličnih uvjerenja, te da je to razlog ostavke na poziciji predsjednika GO Naša stranka.

 

"Ako od vlastite političke organizacije budete dovedeni na Sud časti i da vas kažnjava vlastita politička organizacija koja njeguje liberalne i progresivne vrijednosti zbog iskazane kritike prema rukovodstvu, onda osjetite da to nije organizacija za koju ste misli da jeste."

 

Gost Novog dana na N1 televiziji je istakao da je kritikovao procese kojim je bio nezadovoljan.

 

"Kritikovao sam zbog načina kako su se donosile odluke, kako su se tretirali određeni ljudi, jer nisu bili jednaki standardi u procesima rada. Postavili smo veoma visoko standarde i mi interno imamo pravo biti nezadovoljni. Kod nas nema elemenata zbog kojih se politika čovjeku zgadi u smislu koruptivnosti, izdaje, prelaska iz jedne u drugu opciju čega ima u mnogim drugim političkim strankama u BiH. Nadam se da neću ništa naštetiti Našoj stranci. Ostat ću najaktivniji u preostalom periodu mandata, kao što sam i bio u prethodnom dijelu mandata. Nekim ljudima je žao što napuštam politiku, ali je važno da ljudi kada osjete da ne mogu više doprinijeti kako su to zamisli se povuku i ostave prostor za neke nove ljude. Možda je 10 godina dovoljno da se napravi rekapitulacija šta se uradilo, šta je moja generacija uradila i da li je politika za Našu stranku postala dio kolotečine i biznisa ili smo zaista tu još uvijek da mijenjamo našu zemlju."

 

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook