Ima li vladajuća koalicija u KS dovoljno ruku

Konaković: Nisu baš dobro računali, loši su matematičari... Neću sam odstupiti, ispalo bi da sam dezertirao...

Front05.03.18, 19:23h

Konaković: Nisu baš dobro računali, loši su matematičari... Neću sam odstupiti, ispalo bi da sam dezertirao...
Vladajuća koalicija uspjela je da zakaže sjednicu 19. marta na kojoj će se raspravljati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo. Međutim, sada se postavlja pitanje, da li imaju dovoljno ruku kako bi bilo i izglasano samo nepovjerenje

 

Nakon burne rasprave Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da se sjednica na kojoj će se raspravljati o povjerenju Vladi Kantona Sarajevo održi 19. marta.

 

Vladajuća koalicija je najprije zahtjevala da već u petak Skupština raspravlja o povjerenju Vladi, ali nakon međusobnih konsultacija, hitnu proceduru zamjenili su redovnom. Poručuju, imaju dovoljno ruku da smjene Vladu, ostali poslanici tvrde, bez podrške opozicije plan im propada.

 

Ekspresno su htjeli u vladajućoj koaliciji da zakažu sjednicu kako bi se glasalo o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa Elmedinom Konakovićem. Opozicija negodovala, jer se ne mogu pripremiti za sjednicu, Vlada ne može da pripremi materijale. Vladajući mijenjaju mišljenje i prihvataju, sjednica će biti održana za dvije sedmice.

 

"Parlamentarna većina je ipak odlučila da idemo u tu redovnu proceduru i da ostavimo vremena da Vlada može da se izjasni po osnovu onoga što je bila inicijativa 12 zastupnika", kazao je Mirsad Čelik iz SDA.

 

Vladajuća koalicija uspjela je da zakaže sjednicu 19. marta na kojoj će se raspravljati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo. Međutim, sada se postavlja pitanje, da li imaju dovoljno ruku kako bi bilo i izglasano samo nepovjerenje.

 

Za tako nešto potrebno je 18 ruku. Matematikom se i dalje ne želi baviti aktuelni premijer. Poručuje da ni vladajući ne bi trebali, jer su kaže, loši matematičari.

 

"Nisu baš dobro računali. Nisu dobro računali ni kod zakazivanja termina, pa će biti za dva dana, pa za 12, pa za deset. To pokazuje da i ovi matematičari su loši matematičari", kazao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

 

Zašto se odustalo od hitne procedure? Pojedini poslanici smatraju kako je upravo matematika razlog, jer nema dovoljne podrške za smjenu Vlade.

 

"Kolega Čelik je rekao da će sjednica biti u petak, eksplicitno. A onda kada su prebrojali ruke u vladajućoj većini i nemaju dovoljno ruku, onda su dali pauzu, pa su onda promjenili i idu u redovnu proceduru. I u Skupštini se vidjelo da je 17 ruku iz vladajuće većine bilo za. Što znači da bez opozicije se ne bi zakazala ni sjednica", zaključuje samostalni poslanik Mirsad Pindžo.

 

Opozicija ne podržava ovu Vladu, a ne planira da podrži ni eventualnu novu.

 

"Čekamo materijale, čekamo da dođe ta sjednica i onda će se organi stranke odlučiti kako ćemo glasati. Ono što mogu 100% potvrditi da nećemo podržati Vladu koja dolazi iz stranaka SDA-SBB-BPS", kategoričan je Edin Forto iz Naše stranke.

 

No koalicioni partner SDA, SBB iako je podržao inicijativu za zakazivanje sjednice, ne otkrivaju da li će glasati i za smjenu Vlade. Kažu, trebaju konsultacije i poručuju da je SDA u problemima.

 

"SBB neće nositi teret ove incijative iz prostog razloga, bojim se da u SDA koja je podnosilac inicijative, nema dovoljno kapaciteta za tako nešto, jer su oni polukapacitirani", kaže Zvonko Marić iz SBB-a.

 

SDA ima dvije sedmice da prikupi dovoljno ruku, a Konaković ne želi sam da odstupi. Kaže, ne da poziciju jer bi smatrao da je dezertirao. Zato na kraju poručuje

 

"Kad skupština kaže 18 da idemo kući, mi idemo kući".

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook