Prvi automobil koji je kupila bio 'fićo'

Fadila Ikanović više od pola stoljeća za volanom: Bila samostalni prijevoznik, rally vozačica, instruktorica vožnje...

Nedjeljni magazin04.03.18, 11:50h

Fadila Ikanović više od pola stoljeća za volanom: Bila samostalni prijevoznik, rally vozačica, instruktorica vožnje...
Po njezinim riječima, kao djevojka željela je postati automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla tada nisu bili pogodni za njezine ambicije. Kako je ispričala, u sve se upetljala njezina strina, koja je uvjerila Fadilinu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku

 

Fadila Ikanović (83) iz Živinica više od pola stoljeća ruši stereotipe i predrasude o ženama i automobilima.U karijeri je bila samostalni prijevoznik, rally vozačica, instruktorica vožnje i automehaničarka. Danas s 83 godine života volan ne prepušta nikome.

 

U razgovoru za Fenu Fadila je kazala kako je vozački ispit položila 20. januara 1966 i od tada do danas je platila samo dvije saobraćajne kazne.

 

- Kada bih primijetila da bi mi se malo 'zamantalo', ne bih sjela više za volan. Obišla sam ja cijelu Njemačku kolima i cijelu bivšu Jugoslaviju. Nema mjesta i sela gdje ja nisam bila - kaže Fadila.

 

Po njezinim riječima, kao djevojka željela je postati automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla tada nisu bili pogodni za njezine ambicije. Kako je ispričala, u sve se upetljala njezina strina, koja je uvjerila Fadilinu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku. Umjesto toga, upisala je trgovačku-tekstilnu školu i kada ju je završila diplomu je poklonila strini, a ona je nastavila raditi ono što voli - s bratom je popravljala automobile.

 

- Naradila sam se kao automehaničar. Cijele Živinice znaju da ja to znam i razumijem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo teško. Namijenjala sam se i malih automobila i kombija, svega - kaže Fadila i dodaje kako ni sama ne zna koliko je automobilom prešla kilometara.

 

Prvi automobil koji je kupila bio je 'fićo', zamijenila ga je za kombijem 'DKW' s kojim je zarađivala za život. U njemu je vozila daske, krave, ovce ...

 

- Najviše sam voljela da kupim stara kola. Samo sam jednom kupila 'stojadina', u Beogradu 1975. godine. Malo sam ga vozila, djeca su više. Ja volim kombije - kazala je Fadila.

 

Govoreći o prošlosti Fadila je kazala kako je jako voljela rally utrke. Tada, u vrijeme kada je vozila utrke postojalo je auto-moto društvo iz Živinica, s kojim je posjetila Sutjesku, Novi Sad, Brčko…

 

Fadila danas živi u Živinicama, više nije toliko aktivna kada je riječ o automobilima i automehaničarskim radovima. Izrađuje predmete od drveta, kao što su kućice za ptice i male stolice, da njen unuk, kako je kazala, može sjesti i lako obući cipele.

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!