FOTO/ Veliki poduhvat ljekara KCUS-a

Uspješno replantirana ruka mladiću iz Busovače: 'Još se oporavljam od šoka, kolega me je spasio da ne poginem...'

Hronika02.03.18, 19:16h

Uspješno replantirana ruka mladiću iz Busovače: 'Još se oporavljam od šoka, kolega me je spasio da ne poginem...'
Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih hirurških i mikrohirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu, kazao je dr. Dujso

 

Tim ljekara Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) izvršio je 16. februara replantaciju lijeve podlaktice pacijentu N. L. (22) iz Busovače.

 

Po riječima šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Sanele Salihagić, pacijent je u KCUS dovezen u teškom stanju.

 

- Pacijent je povrijeđen remenom, na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana - rekla je prof. dr. Salihagić.

 

kcus-replantacij-ruke

 

Doktor Dujso Vanis kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS.

 

- Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom povredom i amputacijom lijeve podlaktice organiziran je multidisciplinarni tim koji su sačinjavali plastični hirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni hirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih hirurških i mikrohirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu – kazao je dr. Dujso.

 

Po riječima dr. Gorana Obradovića s Klinike za plastičnu hirurgiju, iako se radi o zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.

 

- Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenje najzahtjevnijih hirurških i mikrohirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i ljekarskim nadzorom - kazao je dr. Obradović.

 

Velika podrška mladom timu ljekara bio je i iskusni traumatolog prof.dr. Zoran Hadžiahmetović.

 

Na Odjelu intenzivne njege pacijent se oporavljao, nakon operativnog zahvata.

 

- Povrijeđen sam na radnom mjestu, ali zahvaljujući doktorima iz KCUS urađena je replantacija. Još se oporavljam od šoka koji sam preživio. Vjerujte, bilo je strašno. Mašina mi je bukavalno otkinula ruku. Kolega Semin Čičak me je spasio, da ne poginem. Kolege koje su prilazile da mi pomognu bukvalno su padali u nesvjest od prizora. Dovezli su me u KCUS, mogu samo zahvaliti medicinskom timu koji je učinio čudo - rekao je pacijent, saopćila je Pres služba KCUS.     

 

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook