ZAJEDNIČNA PRESS KONFERENCIJA U SARAJEVU

Nakon deblokade, poruke sa vrha FBiH: Situacija je pod kontrolom, ostaje još petlja Šićki Brod...

Front01.03.18, 17:42h

Nakon deblokade, poruke sa vrha FBiH: Situacija je pod kontrolom, ostaje još petlja Šićki Brod...
Premijer Novalić osvrnuo se na zahtjeve boraca navodeći da je prvi zahtjev borački registar, dok se drugi odnosi na boračke organizacije i treći nadoknada za demobilisane borce



 

Federalni premijer Fadil Novalić te ministri Aljoša Čampara i Salko Bukvarević danas su na pres-konferencji u Vladi Federacije BiH poručili, povodom protesta boraca, da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH stavljena pod kontrolu i da su u odblokirane vitalne saobraćajnice, osim petlje Šićki Brod.


- Za ovu petlju postoje alternativni pravci, a pregovori su u toku - potvrdio je federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara dodajući da je do sada sve riješeno bez incidenata iako su neki priželjkivali ili očekivali da će doći do sukoba između demobilisanih boraca i policije.


Govoreći da je za Vladu FBiH položaj boračke populacije jedan od najvažnijih prioriteta, premijer Novalić rekao je da građani Federacije BiH na Dan nezavisnosti zaslužuju da imaju mogućnost korištenja svih putnih pravaca.


Osvrnuo se na zahtjeve boraca navodeći da je prvi zahtjev borački registar, dok se drugi odnosi na boračke organizacije i treći nadoknada za demobilisane borce.


- Dva zahtjeva su potpuno na krivoj adresi u ovom momentu. Što se tiče davanja boračkim organizacijama od 18 miliona KM, koliko se na to troši, 300.000 KM ide iz Federaciji BiH, a mi smo to ukinuli prošle godine. Tako da taj zahtjev treba usmjeriti na općine i kantone - poručio je Novalić.


U pogledu boračkog registra kazao je da je urađen registar korisnika davanja sa svih nivoa, od Federacije BiH do kantona i općina.


- Znači Federacija BiH je ubacila sve podatke, te smo otvorili softverski prozor da to urade općine i kantone. Oni to rade ne sa pretjerano velikom voljom. Drugi registar ukupne boračke populacije se radi, pri čemu je jedino Tuzlanski kanton uradio svoj  posao. Dakle, mi smo napravili portal, ali izvorno podaci su od općina i kantona, te je jedino Tuzlanski kanton registrirao prvih svojih 119.000 onih koji su prošli kroz evidencije - kazao je Novalić.


Skrenuo je pažnju da se cifra od 576.000 boraca odnosi na sve borce navodeći da su neki proveli dan, mjesec ili četiri godine u ratu. Na taj način, dobili bi oko 200.000 boraca koji su prosječno vodili rat, tako da, kako ističe Novalić, 576.000 registriranih boraca nije mjerilo stvarnog broja boračke populacije.   


- Prava boraca se ne stiču samo u Federaciji BiH. Svojom Ekonomskom politikom mi smo kantonima u posljednje dvije i po godine donijeli čak 261 milion KM više u zdravstvu. Kantoni bi, recimo, koji su nadležni za zdravstvo mogli riješiti problem liječenja boraca - konstatovao je Novalić.


Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je da su zahvaljujući koordiniranom akcijom nadležnih policijskih tijela odblokirane vitalne saobraćajnice, na kojima su jučer protestovali demobilisani borci.


- Prema operativnim saznanjima kojima raspolažu naše policijske i druge agencije jasno upućuju na zaključak da je blokada osmišljena i izvedena upravo s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH. Također, primjećeno je da su pojedinci pokušali manipulisati časnom boračkom populacijom radi ubiranja jeftinih političkih poena u izbornoj godini - kazao je Čampara.


Smatra indikativnim da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Dodaje da je bila najavljena i blokada graničnog prelaza Bijača i Gorica, ali su, kako kaže, demobilisani borci pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori protesta.


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević poručio je da su u prostorijama Ministarstva uspostavljeni trajni pregovori sa boračkim organizacijama.


- Proteklih dana i danas razgovaramo sa predstavnicima boračkih udruženja i borcima, ali ne sa onim koji i dalje protestuju na petlji Šićki Brod u Tuzli. Njih smo, kao i one borce u Alipašinoj ulici pozivali da svoje zahtjeve kažu u Ministarstvu, kao što čine i drugi predstavnici boračkih udruženja, međutim oni su to odbili. I dalje im poziv stoji otvoren - kazao je Bukvarević.

Ovom prilikom ukazao je da je usaglašeno da se hitno u parlamentaru proceduru uputi Nacrt zakona o pravima demoblisanih boraca i članova njihovih porodica, kojim je predviđeno 15 prava za pripadnike Oružanih snaga, koji su u kategoriji demobilisanih boraca. 


-  Vjerujem da će sve političke partije dati podršku ovom zakonu -  rekao je Bukvarević dodajući da je trajna obaveza briga za borce zahvaljujući kojima je postignuta prije 26 godina nezavisnost BiH.

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook