Pozivaju se nezaposlene osobe

Objavljen javni poziv: Pokrenite svoj biznis i dobijajte 390 KM mjesečno

Biznis Klub28.02.18, 10:28h

Objavljen javni poziv: Pokrenite svoj biznis i dobijajte 390 KM mjesečno
Nezaposlena osoba se prijavljuje za učešće u Programu putem linka na web portalu www.fzzz.ba, tako što u elektronski obrazac prijave unosi lične podatke i podatke o poslovnoj ideji koju namjerava realizirati, te eventualno podatke o osobama koje želi zaposliti

 

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je jutros prvi Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2018. Pozivaju se nezaposlene osobe da se upoznaju o sadržaju programa radi eventualnog učešća.

 

Za realizaciju programa predviđeno je 6.000.000 KM u skladu sa Finansijskim planom za 2018. i procjenom za 2019. i 2020. godinu.

 

Federalni zavod za zapošljavanje realizira program u saradnji sa kantonalnim službama.

 

Cilj programa je poticanje najmanje 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u tim djelatnostima.

 

Ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana podnošenja prijave na Javni poziv, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje će po prijavi na Javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

 

Sufinansiranje samozapošljavanja mladih, dobi do 30 godina, bez obzira na spol, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

 

Zavod će mladim, odnosno korisnicima sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima, u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva od 390 KM mjesečno.


Sufinansiranje samozapošljavanja žena, bez obzira na dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

 

Zavod će korisnicama sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima, u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva, i to u iznosu od 390 KM mjesečno.

 

Sufinansiranje samozapošljavanja osoba, bez obzira na spol, dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

 

Zavod će korisnicima sredstava sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima u narednih 12 mjeseci isplaćivati po 360 KM mjesečno.

 

Također, na ime troškova pokretanja djelatnosti (registracija, ljekarsko uvjerenje, taksa, materijal, oprema/sredstva za rad i sl.) Zavod će isplatiti/refundirati 200 KM, pod uvjetom da korisnik dostavi pravdanje u tu svrhu, uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

 

Ukoliko korisnik u okviru registrirane djelatnosti zaposli drugu osobu, prijavljenu na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv, mjesečno će mu se isplaćivati/refundirati sredstva od po 330 KM po novozaposlenoj osobi, bez obzira na dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja u trajanju od šest mjeseci.

 

Nezaposlena osoba se prijavljuje za učešće u Programu putem linka na web portalu www.fzzz.ba, tako što u elektronski obrazac prijave unosi lične podatke i podatke o poslovnoj ideji koju namjerava realizirati, te eventualno podatke o osobama koje želi zaposliti.

 

Datum podnošenja prijave je datum kada se osoba prijavila putem linka na portalu.

 

Javni poziv dostupan je OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook