pravi pravcati zimski uslovi

Novi snijeg zakomplikovao saobraćaj: Nanosi, lavine, poledica... U zemlji upaljen i žuti meteoalarm

Hronika25.02.18, 09:51h

Novi snijeg zakomplikovao saobraćaj: Nanosi, lavine, poledica... U zemlji upaljen i žuti meteoalarm
Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose

 

Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove zemlje otežale su i usporile saobraćanje, saopćeno je iz BiHAMK-a.

 

Izdvajaju se putevi: Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Konjic-Sarajevo, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

 

Na planinskom prevoju Ivan Sedlo na dionici Konjic-Sarajevo, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Zbog niskih temperatura na većini planskih prvoja posipni materijal ne djeluje, tako da ima dosta poledice. Vozačima se savjetuje sporija i opreznija vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

 

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

 

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

 

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

 

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost.

 

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu naše zemlje gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozači se upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

 

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

 

Upaljen žuti meteoalarm

 

Zbog vremenskih prilika koje se očekuju danas, upaljen je žuti meteoalarm za područje cijele BiH.

 

Kako je objavljeno na stranici FHMZ, upaljeno je žuto upozorenje zbog vjetrova, snijega i niskih temperatura.

 

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

 

U Krajini i zapadnim područjima Bosne su izgledni i jaki udari vjetra. Temperatura zraka uglavnom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do 2°C. 

 

U Sarajevu oblačno sa snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka do -3°C.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook