prvi put u službenoj posjeti

Austrijska ministrica Kneissl: Bh. političari trebaju riješiti nesuglasice oko Izbornog zakona

Front23.02.18, 14:42h

Austrijska ministrica Kneissl: Bh. političari trebaju riješiti nesuglasice oko Izbornog zakona
Napomenula je da je tokom sastanaka sa bh. zvaničnicima uvijek jasno isticano da je na političkim liderima BiH da zajedno postignu konsenzus o nekim bitnim pitanjima, prije svega, Izbornom zakonom

 

Iako bosanskohercegovački politički lideri imaju podršku Evropske unije, od izuzetnog je značaja da sami odrade svoj dio posla, a oblast gdje mogu pokazati da su spremni uložiti napore i riješiti međusobne nesuglasice je pitanje Izbornog zakona.

 

To je danas kazala savezna ministrica za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl tokom prve službene posjete BiH, gdje se, između ostalih, susrela s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova BiH te vjerskim poglavarima.

 

Napomenula je da je tokom sastanaka sa bh. zvaničnicima uvijek jasno isticano da je na političkim liderima BiH da zajedno postignu konsenzus o nekim bitnim pitanjima, prije svega, Izbornom zakonom.

 

- To je neka vrsta polazne tačke za ostale reformske procese - smatra austrijska ministrica, koja je dodala da se i sva ostala pitanja trebaju rješavati postizanjem političkog konsenzusa.

 

Kako je rekla, BiH je suverena zemlja i potrebno je da i njeni građani imaju mentalitet suverenosti.

 

Dodala je da je s predstavnicima bh. vlasti razgovarala i o reformskim procesima, Upitniku Evropske komisije te o ostalim pitanjima bitnim za budućnost BiH.

 

Izrazivši razumijevanje za kompleksnost prilika u BiH, kao i poštovanje za sva dešavanja tokom i prije rata, kazala je da je u BiH potrebno vidjeti više političke pragmatičnosti.

 

- Potreban je momenat kada će ljudi uvidjeti da se uz takvu pragmatičnost i ostavljanje po strani nekih drugačijih načina rješavanja problema, može iznaći pravi pristup - istakla je Kneissl.

 

Između ostalog, ministrica je ponovila raniji stav Vlade Austrije, a to je da podržavaju teritorijalni integritet BiH.

 

Podsjetila je da će Austrija preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom u julu te napomenula da će tokom svog predsjedavanja nastaviti istim putem koji je zacrtala Evropska komisija, kao što to trenutno radi i Bugarska.

 

U tom kontekstu, istakla je da je za BiH bitno iskoristiti interesovanje Brisela za ovaj dio Evrope. Ocijenila je da su postignuti određeni pomaci, ali je još jednom ponovila da taj posao moraju završiti bh. političari, dok istovremeno mogu računati na podršku EU.

 

Kneissl je razgovarala i sa vjerskim liderima u BiH, a glavna tema tih razgovora bilo je insistiranje na kreiranju "građanskog osjećaja".

 

Građanima BiH poručila je da sa njihovom kulturom i civilizacijom i ostalim segmentima života čine dio Evrope.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook