Od 12. do 14. aprila u New Yorku

Bosanskohercegovački film festival predstavio članove žirija za 2018. godinu

Kultura21.02.18, 20:15h

Bosanskohercegovački film festival predstavio članove žirija za 2018. godinu
Filmovi na festivalu će također biti kandidati i za nagradu publike (tj. Zlatnu jabuku) za najbolje filmsko ostvarenje, a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 12. do 14. aprila 2018. godine u SVA teatru u Njujorku

 

Bosanskohercegovački film festival (BHFF) predstavio je žiri za ovogodišnji, 15-ti po redu festival, akademsku radnicu Jasminu Husanović, ilustratora i autora Mirka Ilića i kustosicu Anu Janevsku.

 

Žiri će razmatrati ovogošnji filmski program te odabrati dobitnike festivalskih nagrada za najbolji igrani film, najbolji kratki film, najbolji dokumentarni film i najbolju glumačku izvedbu.

 

Filmovi na festivalu će također biti kandidati i za nagradu publike (tj. Zlatnu jabuku) za najbolje filmsko ostvarenje, a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 12. do 14. aprila 2018. godine u SVA teatru u Njujorku.
  

U proteklih šest godina BHFF je predstavio ukupno 18 članova žirija, među kojima su bili predstavnici bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice.

 

Članovi BHFF žirija su svojim kritičkim i kustoškim radom doprinijeli značaju filmova prikazanim na BHFF-u.

 

Jasmina Husanović je docentica i šef katedre za kulturološke studije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, doktorirala je 2003. godine na odsjeku Međunarodne politike na Univerzitetu Aberystwyth u Velikoj Britaniji, s tezom pod imenom “Preoblikovanje političke zajednice i emancipativne politike: Ogledi o BiH.”

 

Njeni istraživački radovi bave se kulturaloškom i političkom teorijom i praksom u odnosu na politiku svjedočenja, ravnopravnosti i solidarnosti, upravljanje životom i kulturom traume, kao i emancipativnom politikom s fokusom na presjek društvenih domena u produkciji kulture i znanja (kritičke pedagogije u umjetnosti, obrazovanju i aktivizmu).

 

Mirko Ilić je međunarodno priznati grafički dizajner rođen u BiH, a u Evropi je crtao stripove, ilustracije, umjetničke postere, knjige i omote albuma.

 

Kada je došao u SAD, postao je art direktor međunarodnog izdanja magazina Time.

 

Poslije toga je prešao na poziciju art direktora za Op-Ed stranice novina New York Times. 1995. godine je osnovao svoju kompaniju Mirko Ilić Corp., koja nudi dizajn za širok i raznolik sloj klijenata, od pro bono organizacija do luksuzne hotelijerske industrije.

 

Njegov rad je često nagrađen i izložen kao dio kolekcija u Smithsonian muzeju i MoMa u Njujorku a sa Miltonom Glaserom je napisao knjigu Dizajn neslaganja.  

 

Ana Janevski je kustosica na odsjeku za medijsku umjetnost i performans u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u Njujorku.

 

Organizirala je nekoliko važnih projekata, uključujući nastupe i izložbe Anne Teresa De Keersmaeker, Jerome Bel, Yvonne Rainer, Simone Forti, Martha Rosler, Rabih Mroué i Akram Zaatari, saopćeno je iz BHFF-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook