Nastavlja se čistka

Bakir Izetbegović: SDA čisti vlastite redove, Kukić će biti isključen iz stranke!

Front21.02.18, 14:47h

Bakir Izetbegović: SDA čisti vlastite redove, Kukić će biti isključen iz stranke!
Vidjet ćemo da li je SDA ostala bez kantonalnih premijera. To nije završena priča. Prilikom smjene vlade na čelu s Begom Gutićem napravljen je niz grubih kršenja Poslovnika Skupštine TK, o kojima će se tražiti izjašnjenje Ustavnog suda Federacije BiH

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor najavio je nova isključenja iz te stranke nakon posljednjih dešavanja u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

 

Hoće li Predsjedništvo SDA isključiti Mirsada Kukića iz stranke?

 

Hoće. Kukić je očigledno dirigovao dešavanjima u vezi sa smjenom Vlade TK. Vlada koju je predvodio premijer Bego Gutić je zaista napravila dobar posao u prethodne tri godine, i nikakvog razloga za smjenu nije bilo osim još jednog pokazivanja samovolje i moći Mirsada Kukića. Ovo je samo posljednji u nizu poteza kojima je Kukić uklanjao uspješne i cijenjene stranačke kadrove u TK samo zato što ga nisu bespogovorno slušali. On je, sebi svojstvenim nedemokratskim metodama, odstranio i disciplinovao niz cijenjenih stranačkih kadrova, stvorivši privatnu stranačku strukturu otuđenu od SDA i njenih temeljnih ideja, principa i programa. Stoga će proces obnove i rekonstrukcije SDA u TK, reafirmacija uloge i utjecaja čestitih i časnih kadrova i ostvarivanje pune koordinacije SDA TK sa rukovodstvom SDA biti nastavljen i dovršen.

 

SDA je ostala bez dva kantonalna premijera u nekoliko dana. Postoje tvrdnje da ne upravljate procesima, da SDA "puca po šavovima".

 

- Vidjet ćemo da li je SDA ostala bez kantonalnih premijera. To nije završena priča. Prilikom smjene vlade na čelu s Begom Gutićem napravljen je niz grubih kršenja Poslovnika Skupštine TK, o kojima će se tražiti izjašnjenje Ustavnog suda Federacije BiH. SDA itekako upravlja procesima, preciznije procesom čišćenja vlastitih redova i uvođenjem reda i discipline pred izbornu utrku. Tempirali smo ove procese upravo za početak 2018. godine, dakle nakon usvajanja budžeta i bitnih zakona poput Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i Zakona o PIO-u, i ništa nas neće pokolebati. Da se plašimo ishoda, ili da nas događaji zatiču, sigurno bismo nakon problema sa Konakovićem odustali od uvođenja povjereništava i sređivanja stanja u Goraždu, Konjicu i Tuzlanskom kantonu. Nismo odustali i nastavit ćemo uklanjati sve koji su nanijeli ili nanose štetu snazi, ugledu i funkcionalnosti stranke - rekao je Izetbegović.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook