nakon informacija u medijima

Ministarstvo demantira da se organizira NATO vježba s osiromašenim uranijem

Hronika20.02.18, 18:35h

Ministarstvo demantira da se organizira NATO vježba s osiromašenim uranijem
Nije bilo riječi o vježbi Air to Ground Integration, naglašeno je u saopćenju Ministarstva odbrane BiH

 

Ministarstavo odbrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage BiH demantirali su da namjeravaju organizirati NATO vježbu s avionskom eskadrilom. Povod za demant su informacije u medijima o navodnom organiziranju vježbe s eskadrilom i osiromašenim uranijem na poligonu Manjača.

 

- Organizacija NATO vježbe je u početnoj fazi usaglašavanja, nisu utvrđeni niti scenarij niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

Ministarstvo također navodi da ima uspješnu bilateralno-odbrambenu saradnju s velikim brojem država u Evropi i izvan nje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i da se u okviru saradanje sa SAD-om, pored niza drugih aktivnosti, razmatra realizacija vježbe zračno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tokom 2019. godine. 

 

Za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo odbrane prethodno pribavlja odobrenje Predsjedništva BiH te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. I za konkretnu vježbu, ako se utvrdi namjera organiziranja, Ministarstvo će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH.

 

Tokom sastanka s general-majorem Јohnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu, održanog u Ministarstvu odbrane BiH 13. februara, razgovarano je o mogućem sudjelovanju Oružanih snaga BiH u NATO vježbama za upravljanje krizama.

 

Nije bilo riječi o vježbi Air to Ground Integration, naglašeno je u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.                                                                                                   

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook