Legendarni trener

Filozofija Vujoševića kojom je vaspitavao igrače: 'Nisi pi*ka ako ne piješ, posveti se, bre, košarci maksimalno!'

Sport20.02.18, 10:14h

Filozofija Vujoševića kojom je vaspitavao igrače: 'Nisi pi*ka ako ne piješ, posveti se, bre, košarci maksimalno!'
Motivacija i vaspitanje igrača su bili primarna stvar kod Vujoševića, a Bogdan Bogdanović je nedavno objasnio Amerikancima da je to odnos oca i sina, aludirajući na ono hvatanje za vrat od strane Vujoševića

 

Poznata je stvar da je legendarni trener Duško Vuojošević neko ko voli da radi sa talentovanim igračima, da brusi teškim treningom njihov talenat. Prvi put Vujošević je za medije pričao kako je uspio da od igrača poput Pekovića, Vujanića, Bogdanovića, Tripkovića, Krstića, Perovića, Lučića, Milosavljevića i drugih napravi ozbiljne košarkaše.

 

Poznati trener je pričao u emisiji Intervju na kanalu Balkan info i objasnio svoju filozofiju i način vaspitanja.

 

- Svi ti igrači koji su bili tu, su napredovali. Gledam najpre kakve je ko konstitucije i ko ima veće mogućnosti, ko je trenutno dobar, ko će biti dobar. Način igre mi je takav da igrači mogu da napreduju, a način treninga mi je takav da svaki igrač, posle treninga, bude bolji nego kad je trening počeo. Pokušavam da ih vaspitavam da van treninga makar ne ruše ono što su na treningu stekli. Igraju se jake utakmice, Evroligu nijedan trening ne može da zameni. Sve to zajedno, način treninga, njihov talenat, način igre, posvećenost, igranje Evrolige je za posledicu proizvelo da su ti talenti postajali veliki igrači - počeo je priču Vujošević u emisiji Intervju.

 

Motivacija i vaspitanje igrača su bili primarna stvar kod Vujoševića, a Bogdan Bogdanović je nedavno objasnio Amerikancima da je to odnos oca i sina, aludirajući na ono hvatanje za vrat od strane Vujoševića.

 

- Sad je sazreo malo. Posao je takav, radite sa živim ljudima, posebno mladima koji su izloženi mnogim lošim uticajima sredine. Da bi u sportu napravili karijeru moraju da se ispišu sa redovnog školovanja, često i zapostave školu. Ne samo što ne idu redovno u školu nego izgube kontakt sa normalnim vršnjacima, a pošto ne može sve da se svede na košarku onda su tu neke diskoteke, navijači, tapšači po ramenu. Dok igrač igra ima posebno zračenje harizmu, što privlači druge oko njega. To su mladi ljudi, ne znaju da to traje samo dok igraju. Generalno volim ljude koji su potpuno posvećeni onome čime se bave - dodao je Vujošević.

 

- Prvo, neće igrati košarku do 50. već do 33, 34. godine, pa posveti se tome maksimalno. E sad, kod nas je stvoren neki kult tih koji piju i trenera i igrača. I što više uspeju mogu više da popiju. I onda ide neka priča ako ne piješ ti si pička, ne možeš da budeš igrač. Uvek sam zastupao kontrastav, posveti se, bre. Onako japanski, kao samuraj. Nisi pička, ako ne piješ nije Sveti Sava bio pička što nije pio - nastavio je Vujošević u svom stilu.

 

- Pokušavate da ih naterate da čitaju nešto, da košarka nije sve u životu, ali je jako teško. Samo 2 posto generalno ljudi čita. Stvorila se atmosfera da su košarkaši veliki glupi. Pamet je u ljudima, a obrazovanje u knjigama. Čitanje je vrlo značajno zbog svega, pogotovo za obrazovanje da budeš spreman za  neke izazove u životu. Da znaš kako da se ponašaš kad imaš veliki ugovor, ali  kada si povređen, ili nemaš ugovor itd.  Da se ne desi da od zvezde postaneš crna rupa kao što se dešava - kaže Vujošević.

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook