Prijavljeno djelo nije krivično

I Tužilaštvo ZDK zvanično obavijestilo porodicu: Zukićeva kobila Odet izvršila samoubistvo?!

Hronika20.02.18, 08:39h

I Tužilaštvo ZDK zvanično obavijestilo porodicu: Zukićeva kobila Odet izvršila samoubistvo?!
Tužilaštvo je, naime, podržalo ranije iznesenu i u javnosti ocijenjenu kao potpuno apsurdnu tezu MUP-a ZDK. Podsjetimo, iz zeničke policije u julu prošle godine izašli su sa stajalištem da je smrt konja nastupila od samopovređivanja, tačnije da je moguće da je konj počinio samoubistvo

 

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), skoro godinu od podnošenja prijave da je na imanju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, dok je bio u pritvoru u KPZ Zenica, pronađen mrtav konj s krvavim prijetećim porukama u Visokom, odlučilo je da neće provoditi istragu o ovom događaju, jer „prijavljeno djelo nije krivično”?!

 

Teza MUP-a

 

Ovo se navodi u obavijesti kantonalnog tužioca ZDK Đevada Zahirovića, a koja je u posjedu „Avaza“. Obavijest je iz Tužilaštva poslana Zukiću i njegovom advokatu Ahmedu Žiliću 12. februara ove godine. 

 

Tužilaštvo je, naime, podržalo ranije iznesenu i u javnosti ocijenjenu kao potpuno apsurdnu tezu MUP-a ZDK. Podsjetimo, iz zeničke policije u julu prošle godine izašli su sa stajalištem da je smrt konja nastupila od samopovređivanja, tačnije da je moguće da je konj počinio samoubistvo.

 

Zukićev advokat Ahmed Žilić tada je u izjavi za Avaz rekao da se iza ubistva konja kriju jasne mafijaške poruke Zukiću i da policija štiti i nalogodavce i izvršioce. 

 

S druge strane, sada se tužilac Zahirović poziva na službene policijske zabilješke, potvrde o privremeno oduzetim predmetima, izjavama svjedoka, te u svom odgovoru on navodi: 

 

- Kobila Odet bolovala je od bolesti kolika (bolovi u stomaku) koje su praćene jakim bolovima, zbog kojih je životinja sklona nekontrolisanom ponašanju, odnosno da se u zavisnosti od stepena bolova i simptoma životinje valjaju po zemlji, lupaju glavom, nogama, skaču, a u krajnjem su sklone i samopovređivanju - navodi se u dopisu tužioca.

 

amir-zukic-konj-samoubistvo
 

Više teorija

 

Osim što se dodaje da su povrede koje je kobila nanijela sama sebi mogle biti razlog smrti, još se navodi i kako je moguće da je „kobila umrla i zbog jahanja jer je bila bolesna“, ali i da je „kobila na lijevoj plećki imala povredu koju je zadobila od insekata, zatim stariju povredu na prednjoj, desnoj nozi u vidu posjekotine, a na prednjoj lijevoj nozi svježu povredu u vidu oguljotine“

 

- Slijedom naprijed istaknutog, smatram da nema obilježja niti jednog krivičnog djela, zbog čega je odlučeno da se neće narediti provođenje istrage – zaključuje tužilac Zahirović. 

 

Žilić: Ovo je apsurdno, ko su politički nalogodavci

 

Ahmet Žilić, Zukićev advokat, rekao je jučer za Avaz da je razočaran odgovorom Tužilaštva ZDK. Prema njegovim riječima, „iz ove za vladavinu prava poražavajuće tužilačke odluke proizlazi da je ubijanje konja u BiH prestalo da bude kažnjivo”.

 

- Politički nalogodavci okrutnog ubijanja Zukićevog konja ne samo da su mu poslali prijeteću poruku u najboljoj mafijaškoj tradiciji, nego daju razlog za zaključivanje da u maniru policijsko-političke države imaju svoje „prste“ u odlukama policije i tužilaštava, a time i pravosudnom totalitarizmu kojem je izložen Zukić!? Kako je moguće „očigledno“ stajalište Tužilaštva ZDK kojim se posredno dokazuje teza o samoubistvu konja nakon što je i kompetentni dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nihad Fejzić povodom „konjskog (samo)ubistva“ izjavio da konji nisu suicidne životinje te je odbacio čak i pomisao da životinja može izvršiti samoubistvo - rekao je Žilić.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook