Nakon što je podržana inicijativa za smjenu premijera Bege Gutića

Fazlić isključio iz SDA deset poslanika koji su glasali za smjenu Vlade TK-a i uveo povjereništva u općinske odbore

Front17.02.18, 14:41h

Fazlić isključio iz SDA deset poslanika koji su glasali za smjenu Vlade TK-a i uveo povjereništva u općinske odbore
SDA je za politički puč optužila i SBB, čije je rukovodstvo zanemarilo odluke zvaničkih organa SDA, te će zbog takve odluke Predsjedništvo SDA ozbiljno razmotriti koaliciju sa SBB-om na svim nivoima iznad kantonalnog

 

Predsjednik povjereništva KO SDA Amir Fazlić isključio je iz SDA deset poslanika koji su glasali za smjenu Vlade te uveo povjereništva u općinske odbore iz kojih dolaze ti poslanici i funkcioneri koji su ostali u Vladi, a radi se o dva ministra i to Huseinu Topčagiću (MUP) i Jakub Suljkanović (Finansije), a koji će vjerovatno u novoj Vladi TK-a biti mandatar.

 

Tako su, naime, uvedena povjereništva u općinske odbore Banovića, Srebrenika, Sapne, Kalesije...

 

Ovo je saopćeno na konferenciji za novinare koju je održao Fazlić.

 

SDA je za politički puč optužila i SBB, čije je rukovodstvo zanemarilo odluke zvaničkih organa SDA, te će zbog takve odluke Predsjedništvo SDA ozbiljno razmotriti koaliciju sa SBB-om na svim nivoima iznad kantonalnog.

 

Prethodno je tokom sjednice Skupštine TK-a premijer Bego Gutić dostavio Skupštini, premijeru FBiH i Ustavnom sudu FBiH apelaciju za ocjenu ustavnosti inicijative za smjenu premijera Tuzlanskog kantona.

 

Naime, on navodi da Skupština nije sazvana po Ustavu te da se na hitnoj sjednici ne može smijeniti Vlada, te da Vlada mora dati odgovore na razloge koji su navedeni pri zahtjevu za smjenu.

 

Podsjećamo, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona podnesena je inicijativa za smjenu premijera Tuzlanskog kantona, koja je većinom glasova na današnjoj sjednici skupštine TK-a i izglasana. Velika većina poslanika, njih 20 glasalo je za smjenu premijera, 3 su bila protiv, dok je 12 ostalo suzdržano.

 

Kao neki od razloga za pokretanje inicijative za smjenu premijera navedeni su nedostatak ili potpuni prestanak koordinacije premijera sa Skupštinom TK, te parlamentarna kriza koja je nastala ovako poremećenim odnosima između premijera i skupštinske većine.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook