FOTO&VIDEO/ Mladog monstruma u sudnicu doveli u okovima

Otkriven veliki propust FBI-ja: Nakon pokolja svratio u McDonald's, porodična tragedija okidač njegovom ludilu?

Hronika16.02.18, 11:04h

Otkriven veliki propust FBI-ja: Nakon pokolja svratio u McDonald's, porodična tragedija okidač njegovom ludilu?
Bio je odjeven u narandžasto odijelo, a noge i ruke bile su mu okovane lisičinama. Pored njega je stajala njegova advokatica koja ga je tješila tapšući ga po ramenima

 

Pomahnitali Nikolas Cruz koji je u ubilačkom pohodu u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u gradu Parklandu u američkoj saveznoj državi Floridi u srijedu poslijepodne nemilosrdno smaknuo 17 ljudi i ranio više od 10, zadržan je u pritvoru bez mogućnosti izlaska uz kauciju.

 

Prvi put na sudu 19-godišnjak se pojavio u četvrtak i nije progovorio ni riječi, samo je sutkinji ljubazno potvrdio kako se zove, a pogled mu je većinu vremena bio uperen u pod.

 

Bio je odjeven u narančasto odijelo, a noge i ruke bile su mu okovane lisičinama. Pored njega je stajala njegova advokatica koja ga je tješila tapšući ga po ramenima. Cruz je, naime, prijetio da će se ubiti, zbog čega se nalazi pod posebnom prismotrom.

 

 

Na prethodnom ispitivanju u policiji Cruz je odmah priznao kako je on krivac za krvoproliće, a policija je izvijestila kako je u ruksaku, osim poluautomatske puške AR-15, imao još streljiva te kako se do škole, iz koje je lani bio izbačen, dovezao Uberom.

 

Ruksak je odbacio kada su učenici nakon pucnjave počeli bježati kako bi se uklopio u masu te je s mjesta pucnjave pobjegao pješice, no ubrzo potom je uhapšen. Ipak, prije hapšenja svratio je u Subway na piće, a zatim i u McDonald's kako bi nešto pojeo.


Nakon masakra, na vidjelo izlazi sve više detalja o životu mladog Nikolasa, koji je iz ove iste škole izbačen lani zbog problematičnog ponašanja.

 

Majčina smrt

 

Njegova majka koja ga je posvojila preminula je u novembru od upale pluća. Čini se kako je Lynda Cruz (68), čiji je suprug Roger umro prije nekoliko godina od srčanog udara, bila jedina osoba s kojom je ovaj mladić bio blizak.

 

Lyndina šogorica Barbara Kumbatovich za Washington Post istaknula je kako je Nikolas stalno imao problema u školi i kako se njegova majka s time nosila najbolje što je mogla.

 

- Vjerovatno je bila predobra prema njemu. Bila je divna žena i pružila njemu i njegovom polubratu prekrasan dom. Jako se trudila da im omogući dobar život - kazala je.

 

Njena smrt očito je bila okidač Nikolasovom ludilu.

 

Opasni psihopat

 

FBI je priznao kako su bili, ne samo jednom, upozoreni na ubicu - u septembru su obaviješteni da je Cruz na YouTubeu ispod jednog videa napisao kako će postati 'profesionalni školski ubica'.

 

nikolas-cruz

 

Ben Bennington, koji je objavio video ispod koje se našla ta poruka, bio je zabrinut i upozorio je FBI koji sada provodi temeljitu istragu o tome kako se pristupilo toj informaciji i nastoji utvrditi jesu li u postupku počinjene greške.

 

U međuvremenu je vođa bijelih suprematista iz neonacističke paravojne skupine 'Republic of Florida' (ROF) potvrdio da je Cruz bio član njihove organizacije, javila je agencija Associated Press. Ipak, isti neonacistički vođa kasnije je opovrgnuo vlastite riječi, a i u policiji su rekli da nemaju informacija o njegovu djelovanju u ROF-u.

 

Kada je njegovo ime objavljeno kao ime ubice, nekolicina učenika kazala je da su znali da je o njemu riječ i da je Cruz na društvenim mrežama objavljivao uznemirujući sadržaj poput fotografija životinja koje je sam ubio.


Šerif Scott Israel kazao je u četvrtak da su sve porodice obaviještene o stradalima i kako će listu žrtava objaviti kasnije.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook