Neka vas sunce ne zavara

Crveni alarm za zagađenje u Sarajevu i Živinicama: Vjetar jedini otjera otrov iz vazduha

Hronika16.02.18, 09:41h

Crveni alarm za zagađenje u Sarajevu i Živinicama: Vjetar jedini otjera otrov iz vazduha
Čim vjetra nema naši gradovi odu u crveno, što je nažalost veoma često tokom zime. Ove zime imamo više sreće, vrijeme je jako promjenjivo i ima vjetra koji nosi zagađene čestice, kaže Podić

 

Kvalitet vazduha u Sarajevu i Živinicama juče je okarakterisan kao nezdrav s indeksom kvaliteta 154, odnosno 155, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa te trudnice da izbjegavaju napore tokom boravka na otvorenom.

 

Navedeno je to u biltenu Udruženja "Eko-akcija" na osnovu izvještaja s mjernih stanica koje kontrolišu vaduh, a koje su instalirane u opštinama.

 

Za razliku od prethodnih dana, kada je u Lukavcu vazduh bio 12 puta zagađeniji od dozvoljenog indeksa, koji iznosi 50, juče je situacija bila nešto povoljnija, a vazduh "samo" umjereno zagađen sa indeksom kvaliteta 85 i opasan za izuzetno osjetljive osobe.

 

"Zrak je zagađen, ništa se ne radi po tom katastrofalnom pitanju, samo što nas ponekad upozore da ne izlazimo napolje, kao da možemo po čitav dan sjediti u kući! Moramo na posao, djeca u školu i sve kroz taj otrov od zraka", rekao je jedan ogorčeni građanin Lukavca.

 

A, mještanima Tuzle i okoline koji godinama "dišu na škrge" neku nadu uliva izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini, koju će narednih 16 mjeseci raditi eksperti s Univerziteta u Tuzli kako bi konačno utvrdili u kojoj mjeri izvori učestvuju u zagađenju vazduha u tuzlanskoj kotlini, koja je najugroženija u BiH, i koji sve faktori dovode do zagađenja.

 

Naime, Prirodno-matematički fakultet Tuzla prije dva dana potpisao je ugovor s "Elektroprivredom BiH" o izradi ove analize.

 

U Udruženju "Eko-akcija" pozdravljaju ovu aktivnost, ali ističu da su domaće istraživačke  institucije zanemarene kadrovski i s opremom.

 

"Definitivno pozdravljamo to da je fakultetu data prilika da radi, međutim to su relativno komleksna istraživanja, za čiju obradu  u BiH nema mogućnosti", kaže za "Nezavisne" Anes Podić iz Udruženja "Eko-akcija".

 

Ističe da nemaju izvještaj s terena o tome šta se tačno desilo u Lukavcu ovih dana, a moguće da je bio ispust iz tvornice ili je neko palio vatru nedaleko od mjerne stanice pa je ona registrovala dim.

 

Dodaje da je zapravo vrijeme ono u šta se jedino uzdaju građani ovih izrazito zagađenih sredina.

 

"Čim vjetra nema naši gradovi odu u crveno, što je nažalost veoma često tokom zime. Ove zime imamo više sreće, vrijeme je jako promjenjivo i ima vjetra koji nosi zagađene čestice. Vremenski faktor je zapravo i najvažniji, jer ovo što vlasti donose to nije dovoljno i učinak na smanjenje emisija je vrlo mali, jedino od čega ovisimo su zapravo vremenske promjene", rekao je Podić.

 

Dodao je da su domaći istaživački kapaciteti vrlo skromni, a fondovi koje dobijaju institucije koje se brinu o mjerenjima su veoma oskudni, tako da jedva održavaju postojeću mjeru, a za istraživanja nema resursa.

 

Dodaje da je bilo kakav napor u ovoj oblasti dobro došao, a i Švedska je pokrenula program pomoći BiH na ovom polju te će biti urađene studije porijekla lebdećih čestica za niz gradova pa i Tuzle, tako da će imati barem odgovor u vezi s uzrocima zagađenja.

 

Ističe da naši zdravstveni sistemi nemaju bazu o tome koliko ljudi je zbog zagađenja pretrpjelo ozbiljne zdravstvene probleme, ali da u inostranstvu postoji niz referentnih istraživanja koja dokazuju da je zagađen vazduh prepoznat kao vodeći faktor uticaja na zdravlje opasniji i od malarije.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook