Naučnici sa pariške Sorbonne upozoravaju

Prerađena hrana povezana je s rakom - ovo ne biste trebali jesti

Lifestyle16.02.18, 09:28h

Prerađena hrana povezana je s rakom - ovo ne biste trebali jesti
Hrana koja u svojem sastavu ima dugačku listu dodataka kakve inače ne koristite u svojoj kuhinji znak je da bi mogla biti štetna za vaše zdravlje te da bi je trebali konzumirati što manje

 

Tim istraživača sa sjedištem na Univerzitetu Sorbonne u Parizu napravio je veliku studiju "France NutriNet-Santé". Pregledali su mnoštvo medicinskih zapisa i prehrambene navike kod gotovo 105.000 odraslih ljudi. Ovom studijom analizirali su konzumaciju 3300 prehrambenih artikala. Istraživali su kako ultra prerađena hrana proizvedena u tvornicama utječe na zdravlje. 

 

Prerađena hrana odnosi se na tjesteninu, gotovu hranu, kolače i slatkiše koji sadrže dugačke liste dodataka, konzervansa, arome i bojila, kao i velike količine šećera, masti i soli. Takva hrana je otprilike polovina onoga što prosječna britanska porodica pojede, piše The Guardian.

 

Otkrili su da je povećan unos prerađenih namirnica u prehrani povezan s porastom pojave raka, najviše raka dojke, a nešto manje raka debelog crijeva.

 

Žene koje jedu najviše prerađene hrane imaju 23 posto veću šansu da će oboljeti od raka dojke u narednih pet godina. Također, kod njih su šanse za rak dojke u menopauzi veće za 38 posto. Rizik za pojavu raka debelog crijeva veći je za 27 posto, pokazalo je ovo istraživanje. U slučajevima raka prostate poveznice s procesuiranom hranom nije bilo, otkriva Daily Mail.

 

- Ako se to potvrdi i u drugim populacijama i postavkama, ovi rezultati upućuju na to da naglo povećanje potrošnje vrlo prerađene hrane može rezultirati sa sve više oboljelih od raka - rekli su istraživači za British Medical Journal.

 

Također, takva hrana je već povezana s pretilosti.   

 

- Rezultati su vrlo jaki, vrlo dosljedni i vrlo uvjerljivi. Ali, moramo biti oprezni. To je prva studija pa ne bi trebalo dizati paniku. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni u drugim potencijalnim studijama - kaže Mathilde Touvier, voditeljica ovog istraživanja.

 

Ovo je rizična hrana:


Gazirana pića

Pakovani hljeb

Margarin

Keksi

Slatke i slane zapakovane grickalice

Obrađene žitarice koje se jedu za doručak

Čokolada

Energetske pločice


Energetska pića


Aromatizirano mlijeko


Gotova jela s gotovim umacima


Instant rezanci i tjestenina


Prerađeno riblje meso (npr. panirani štapići)


Praškasti proizvodi za mršavljenje


Polugotove pite


Pileći medaljoni (chicken nuggets)


Proizvodi od komadića mesa, uključujući većinu kobasica


Supe u prahu


Prehrambeni proizvodi uglavnom ili u cijelosti od šećera, ulja i masti, piše BBC. 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook