FOTO/ Vozilo koje je svima upadalo u oči

Limuzina u kojoj su po Zagrebu vozili Vučića: Stotku dostiže za 6,5 sekundi, košta pola miliona eura, a poklon je...

Front16.02.18, 08:15h

Limuzina u kojoj su po Zagrebu vozili Vučića: Stotku dostiže za 6,5 sekundi, košta pola miliona eura, a poklon je...
Vučićevo obezbjeđenje je “postavilo zahtjev pred hrvatske kolege da se predsjednik Srbije vozi svojim vozilom i tom zahtjevu je udovoljeno”. Ipak, nije neuobičajeno da državnici prilikom međunarodnih posjeta koriste sopstvena vozila

 

Odluka obezbjeđenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se on u Zagrebu vozi svojim predsjedničkim „audijem A8L“ izazvala je veliku pažnju tamošnjih medija. Veliku skoro kao i sam automobil.

 

Kako Blic saznaje, “moćno vozilo”, kako su ga nazvali hrvatski mediji, lična je donacija šeika Muhameda bin Zajeda Srbiji. Potvrdu te informacije dobili smo na Andrićevom vencu, a kako nam je rečeno, „audi A8L“ je u Beograd stigao prije nekoliko mjeseci direktno sa jednog sajma automobila.

 

Jutarnji navodi da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova hrvatske bezbjednosti koji su snimljeni na Aveniji Hrvatske bratske zajednice u oči upao „audi A8L“.

 

- Riječ je o blindiranoj verziji limuzine njemačkog proizvođača s nivoom balističke zaštite devet, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih za vojna vozila, otporna je na puščane metke, snage je 425 KS, i stotku dostiže za 6,5 sekundi, a neto cijena joj je oko milion kuna (135.000 eura) - napisao je novinar portala Jutarnji.

 

Ipak, prostim uvidom na specijalizovane sajtove saznajemo da je minimalna cijena pola miliona eura.

 

vucic-zajed

 

U tekstu stoji da je Vučićevo obezbjeđenje “postavilo zahtjev pred hrvatske kolege da se predsjednik Srbije vozi svojim vozilom i da je tom zahtjevu udovoljeno”. Ipak, nije neuobičajeno da državnici prilikom međunarodnih posjeta koriste sopstvena vozila.

 

- Obezbjeđenje odlučuje o svim segmentima bezbjednosti, pa i o vozilu kojim će se zvaničnici prevoziti. Tu nema ništa neobično. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koristila je svoj predsjednički automobil kada je boravila u Beogradu, bivšeg američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena takođe su u Beogradu vozili njegovim automobilom... To se često radi - navodi izvor Blica.

 

U kabinetu šefa države kratko su rekli da se predsjednik u stvari koje se tiču njegove lične bezbjednosti ne miješa.

 

- Postoje stručnjaci koji se bave bezbjedonosnom procjenom i njima je prepušteno sve što se tiče tog segmenta posjete, od hotela u kojem će predsjednik biti smješten do automobila kojim će se voziti - kažu u kabinetu na Andrićevom vencu.

 

Šeik Muhamed bin Zajed je i 2013. godine donirao tri blindirana „mercedesa GL500“ Ministarstvu odbrane u vrijeme kada je Aleksandar Vučić bio na čelu tog resora. Automobili su dati na raspolaganje državnim organima i korišteni su za prevoz stranih delegacija koje borave u Srbiji. Kako su mediji već pisali, jedan „mercedes“ dat je na korištenje tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Pomenuto vozilo radnik ovlaštenog servisa slupao je tokom probne vožnje tako što se bukvalno zakucao u autobus.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook