Prijavilo se 500 učesnika

U Sarajevu sutra Ekonomski forum BiH 2018: Kako poboljšati poslovni ambijent u BiH i regionu?

Biznis Klub14.02.18, 19:45h

U Sarajevu sutra Ekonomski forum BiH 2018: Kako poboljšati poslovni ambijent u BiH i regionu?
Forum će i ove godine okupiti 500 učesnika među kojima predstavnike vlada, akademskih i poslovnih zajednica

 

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH, sutra u Sarajevu organizuje drugi Ekonomski forum BiH čiji je cilj uspostavljanje dijaloga i unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH i regionu.  

 

- Radi se o našem nastojanju da pored ispunjavanja naše osnovne misije i davanja doprinosa društvenoj zajednici BiH, pružimo priliku za jedan vrlo otvoreni dijalog predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, realnog sektora i akademske zajednice - izjavila je ranije za Fenu prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju EFSA Jasmina Selimović.  

 

Forum će i ove godine, kako je dodala, prema broju registriranih, okupiti 500 učesnika među kojima predstavnike vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

 

Ekonomski forum je podijeljen u četiri panela u okviru kojih će biti obrađene teme za koje su, kako je kazala Selimović, ocijenili da su najinteresantnije za trenutnu situaciju u BiH.

 

- Prva tema je posvećena konkurentnosti zemalja u regiji gdje će fokus biti na konkurentnosti BiH, dok će osvrt iz zemlja regije dati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić. Naravno, tu će biti i ministri finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović da s nama podijele svoja iskustva iz BiH - kazala je Selimović.

 

Druga sesija će se, po njenim riječima, baviti javno-privatnim partnerstvom kao načinom podržavanja infrastrukturnih projekata.

 

- Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik predsjednice Vlade Republike Srpske Zoran Tegeltija između ostalih dat će svoje viđenje o toj temi i to je jedan način da podržimo i poboljšamo poslovnu i investicionu klimu u BiH. Drugi dio te priče je svakako razvijanje povjerenja u sudstvo i pravni sistem zemlje i u tom kontekstu treća sesija će se baviti upravo pravnim okvirom i na koji način se kroz povećanje podrške i vjere u pravosudni sistem, može dati podrška investicionoj klimi. Tu ćemo ugostiti predsjednika Suda BiH, glavne tužiteljice tužiteljstava BiH i KS, te predsjednika VSTV-a – navela je Selimović.

 

Četvrta sesija će se baviti pitanjem akreditacije visokoškolskih institucija kao uslovom konkurentske prednosti na tržištu rada.

 

- To je također nešto o čemu se dosta priča u regiji, međutim nema puno djelovanja u tom smislu. Tu smo okupili eminetne predstavnike nekih fakulteta iz regije koji su međunarodno akreditirani, ali i predstavnike realnog sektora, gdje će svako sa svoje strane dati ostvrt zašto je važno da imamo akreditirane institucije i šta to generalno znači u kontekstu kvaliteta obrazovanja na toj instituciji, odnosno kako na to reagira tržište rada - dodala je Selimović.  

 

U tom kontekstu, kako je kazala, Ekonomski fakultet u Sarajevu posjeduje respektibilne međunarodne akreditacije.

 

- Akreditirani smo od najveće američke agencije za akreditaciju poslovnih škola, ali i evropske agencije također. To na neki način osigurava visoku kvalitetu naših studijskih programa i u krajnjoj liniji visok stepen konkurentnosti mladih ljudi koji završavaju EFSA i sutra dolaze na tržište rada – navela je Selimović.  

 

Na Ekonomskom forumu 2018. što se tiče učesnika iz akademske zajednice iz regije, među ostalim najavljena je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani koji spada među sto najboljih u svijetu, kao i predstavnici ekonomskih fakulteta u Beogradu, Zagrebu i Skoplju.

 

Forum će biti održan u hotelu Holiday, a otvorit će ga dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!