FOTO, VIDEO/ Učestvujte u stalnoj postavci 'Opkoljeno Sarajevo'

Historijski muzej BiH poziva na obilježavanje koncerta Laibacha 1995. godine u Sarajevu

Kultura14.02.18, 11:06h

Historijski muzej BiH poziva na obilježavanje koncerta Laibacha 1995. godine u Sarajevu
Građani/ke Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu

 

Organizatori koncerta Laibacha u Sarajevu u suradnji sa Historijskim muzejom BIH - Laibach i kolektiv IRWIN dobijaju mjesto u arhivu „Opkoljeno Sarajevo“.

 

Kako je već najavljeno, koncert Laibacha održat će se 29.03.2018 godine u Domu mladih. Evropska turneja novoga albuma „Also Sprach Zarathustra“ koja počinje 2. marta u Bolonji, a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava 29. marta koncertom u Sarajevskom Domu mladih.

 

Građani/ke Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke „Opkoljeno Sarajevo“ u Historijskom muzeju BIH.

 

Historijski muzej BiH, mjesto pamćenja različitih priča iz bosanskohercegovačke historije, radi na unaprijeđivanju stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo”. Ova izložba je relevantna podloga i polje za bilježenje i arhiviranje priča o umjetnosti i kulturi pod opsadom. Pored jačanja domaće kulturne scene, u opkoljeno Sarajevo su dolazili brojni regionalni i internacionalni umjetnici.

 

20071210133128-drzava

 

Sjećate li se ratnog natpisa NSK DRŽAVA SARAJEVO na zgradi Narodnog pozorišta?

 

To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu Laibacha. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to historijski koncert!

 

Novo gostovanje Laibacha u Sarajevu je povod da sa Historijskim muzejom BiH podijelite svoje iskustvo i da nam ispričate kako je bilo 1995. godine na koncertu. Tragamo za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama!

 

Vaša javljanja očekujemo na Laibachovom zvaničnom FB eventu sarajevskog koncerta ili na kontakte Historijskog muzeja BIH: [email protected], https://www.facebook.com/histmuzbih/.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook