preventiva je nužna

Stiže talas gripa u BiH: Naredne tri sedmice punit će bolničke krevete, evo ko najviše obolijeva

Hronika14.02.18, 08:39h

Stiže talas gripa u BiH: Naredne tri sedmice punit će bolničke krevete, evo ko najviše obolijeva
Najveći broj oboljelih su, navodi, djeca od pet do sedam godina, dok je najveći broj s komplikacijama kod starih osoba

 

Da pristiže novi talas gripa, koji će još naredne tri sedmice puniti čekaonice domova zdravlja i bolničke krevete, potvrđuju ljekari u BiH.

 

Ednan Drljević, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici, navodi da je sve veći broj pacijenata te da su odjeljenja puna oboljelih od gripa- pišu Nezavisne.

 

"Ovaj talas će trajati još tri sedmice, dakle početkom marta možemo očekivati jenjavanje, a mi planiramo oko 15. marta proglasiti prekid epidemije gripa", priča Drljević, dodajući da su i dalje ograničene bolničke posjete, a na pojedinim odjeljenjima, poput hematologije i neonatologije, su u potpunosti zabranjene, te da je smanjen broj operativnih programa.

 

Najveći broj oboljelih su, navodi, djeca od pet do sedam godina, dok je najveći broj s komplikacijama kod starih osoba. U Bolnici Istočno Sarajevo i dalje su zabranjene posjete zbog gripa, rekao je za "Nezavisne" Dalibor Bošković, portparol Bolnice, a ista je situacija i u bijeljinskoj i trebinjskoj bolnici.

 

Sve posjete pacijentima na Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetsko-kliničkog centra zabranjene su i u Tuzli.

 

Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, trenutno je hospitalizovano devet pacijenata sa gripom.

 

"Radi se o pacijentima s komplikacijama u smislu upale pluća, dok je jedan od hospitalizovanih pacijenata s upalom mozga, u toku influence, kao najtežom komplikacijom. Razlog hospitalizacija pacijenata sa gripom je pojava komplikacija u toku bolesti ili teže kliničke forme kod osoba koje imaju i komorbiditetna stanja", pojašnjava Verhazova.

 

I u ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka povećan je broj pacijenata, a najćešće je riječ o oboljelima od respiratornih infekcija.

 

Kosana Stanetić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, navela je da se pacijenti javljaju na ljekarske preglede zbog svih vrsta respiratornih infekcija, od upale ždrijela, krajnika, sinusa, uva, bronhitisa do upale pluća.

 

Kako navode iz Doma zdravlja Višegrad, u prošlom mjesecu bilježe porast broja pacijenata koji se na preglede javljao zbog respiratornih infekcija, odnosno simptoma sličnih gripu, što je potvrdila Snežana Ðurović, direktor ove ustanove.

 

"Pacijenti su se najčešće javljali s visokom temperaturom, koja traje od tri do pet dana. Kod nekih je spontano nestajala, s tim da je dosta njih imalo vrtoglavice, mučnine i povraćanje", navela je Ðurovićeva.

 

Ona je rekla da se pacijentima s ciljem prevencije preporučuje izbjegavanje kontakta s oboljelim, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima je mnogo osoba, provjetravanje prostorija u kojima borave, te često pranje ruku.

 

Kako su nam naveli iz Republičkog, ali i iz Federalnog instituta za javno zdravstvo, podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji imaće danas.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook