Prvi istopolni par koji je u Hrvatskoj sklopio partnersku zajednicu

Centrom Zagreba se vijorilo 'Ja volim Srbina': Ovako izgleda kada se vjenčaju Srbin i Hrvat

Hronika13.02.18, 18:19h

Centrom Zagreba se vijorilo 'Ja volim Srbina': Ovako izgleda kada se vjenčaju Srbin i Hrvat
Ovaj mladi Beograđanin je život počeo da gradi u Hrvatskoj baš u trenutku kada su širom te zemlje razbijane ćirilične table. Umjesto šutnje, odlučio je da se bori što glasnije može

 

Kada je Ivan Zidarević (32) prije četiri godine stupio u brak potpisao je mnogo više od običnog dokumenta – upisao se u historiju. On i njegov partner su prvi istopolni par koji je u Hrvatskoj sklopio partnersku zajednicu – i to između Hrvata i Srbina. Logično, u svijetlu čestih tenzija između dvije države ništa nije bilo lako.

 

- Moj sadašnji partner i ja smo zajedno od 2012. godine. Počelo je vezom na daljinu, a kada smo shvatili da naš odnos biva ozbiljniji odlučili smo da pokušamo da živimo zajedno. Tada se javio realan problem, niti jedna od naših zemalja u to vrijeme nije imala zakon koji bi prepoznavao istopolne zajednice te nam je to bio veliki motiv da se borimo za donošenje jednog takvog zakona. U RH sam, sa privremenim boravkom, kao član obitelji hrvatskog državljanina, od 2014. godine i to na osnovu spajanja porodice. Kao prvi par koji je stao pred matičara pa smo na taj način, na mikro nivou, povezali naša dva naroda - kaže za Blic Zidarević.

 

Ovaj mladi Beograđanin je život počeo da gradi u Hrvatskoj baš u trenutku kada su širom te zemlje razbijane ćirilične table. Umjesto šutnje, odlučio je da se bori što glasnije može.

 

- Kada nešto poput zajedničkog života izboriš aktivizmom, onda nastavljaš da propagiraš zagovaranje prava LGBT građanki i građana. Tako sam se ja osnažio i postao ono što se naziva aktivnim građaninom. E sad zamislite, te 2015. se po cijeloj zemlji razbijaju ćirilične table, a mene, Beograđanina, u sred Zagreba proglašavaju LGBTIQ osobom godine dok se u gomili vijori transparent „Ja volim Srbina“ i to na ćirilici - priča aktivista.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook